GEBELERDE KİNEZYOFOBİNİN YAŞAM KALİTESİ VE DÜŞME KORKUSU İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - Hepsert, Sezgin; Korkmaz, Ahmet Seçkin; Kutluer, Gülşen; Kılıç, Yakup (My University, 2023)
Bu çalışmada gebelerde kinezyofobinin yaşam kalitesi ve düşme korkusu ile olan ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. 152 gönüllü katılımcı (yaş= 25,55±3,89 yıl, gebelik haftası=31,61±3,23 hafta) 2022 yılı mayıs, haziran ve temmuz aylarında kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine ayaktan başvuru yapan gebeler arasından kolay örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veriler toplanırken; demografik bilgi formu, tampa kinezyofobi ölçeği, düşme etkinlik ölçeği ve yaşam kalitesini belirlemek için SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi aşamasında normallik sınaması için basıklık ve çarpıklık katsayıları dikkate alınmıştır. Ardından pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada kinezyofobi ve düşme etkinlik ölçekleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Kinezyofobi ve SF-36 ölçeği arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca gebelerde kinezyofobinin yaşam kalitesi ve düşme korkusunu anlamlı bir şekilde etkilediği saptanmıştır. Sonuç olarak gebelerde kinezyofobinin artmasıyla düşme korkusunda artış yaşanırken, yaşam kalitesinde düşüş gerçekleşmektedir. Genel olarak gebelerde kinezyofobinin düşme korkusu ve yaşam kalitesini yordadığı söylenebilir.
Keywords: Kadın; Gebelik; Yaşam kalitesi; Kinezyofobi; Düşme korkusu