NH3 İÇEREN ATIK SU İLE SO2 GİDERİMİ - EKİNCİ, MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 2007)
Endüstriyel proseslerde, gaz emisyonlarının düsürülmesi yani temiz üretim, sürdürülebilir kalkınma için önemli bir gereksinimdir. SO2 gibi gaz haldeki kirleticilerin temel emisyon kaynagı fosilli yakıtların yakılmasıdır ve günümüzde bir çok ülkede temel enerji kaynagı olarak kullanılan kömür, en büyük atmosferik kirlilik kaynagıdır. Amonyak yıkama ile yakıt gazının temizlenmesi, gaz haldeki kirleticileri uzaklastırmak için kullanılan proseslerden biridir. Bu prosesle SO2 etkili bir sekilde uzaklastırılabilir ve bu prosesten olusan yan ürünler, tarımda ve gazı geri kazanma için kullanılabilir. Bu çalısmada NH3 içeren atıksu ile baca gazından SO2 giderimi arastırılmıstır. Bu amaçla farklı konsantrasyonlarda ve sıcaklıklarda SO2 içeren gaz bacaya verilmis, degisik konsantrasyonlarda amonyak içeren atıksu spreylenerek bu atıksuların SO2'i giderimleri tespit edilmistir. pH, sıcaklık, konsantrasyon gibi parametrelerin SO2 giderme verimi üzerindeki etkisi incelenmistir. Yapılan bu çalısmalar sonucunda yüksek NH3 konsantrasyonu ve düsük giris sıcaklıgında daha etkili giderme veriminin oldugu bulunmustur.(Giris sıcaklıgı 100 º C, NH3 konsantrasyonu 328.1 mg/L, SO2 konsantrasyonu 1000 ppm) Elde edilen bu sonuçlar NH3 içeren atıksuların SO2 gideriminde kullanılabilmesi açısından önemli olacaktır. Anahtar Kelimeler : Atıksu, SO2, NH3, Yıkama, Giderme Verimi

Emissions reduction in industrial processes, i.e. clean production, is an essential requirement for sustainable development. Basic emission source of pollutants in case of gas like SO2 is burned of fuel with fossil and at the present time, coal which is used as source of basic energy is source the maximal of atmospheric pollution in various country. To clean the fuel gas with ammonia washing is one from processes which is used to remove pollutants in case of gas. SO2 through this process can removable in effective and productes that are consist from this process can used in agricultural and for recovery its gas. In this study, SO2 removal from the flue gas with waste water including NH3 was investigated. For this goal, gas which is involve SO2 in different concentrations and temparatures were employed to flue and waste water that is contain ammonia in several concentration was sprayed, simultaneously. Later, the effects of the above removal yield of SO2 of parameters like pH, temparature and concentration was investigated. Experimental results show that high NH3 concentration and low input temparature were occur better effecient removal yield of SO2 (NH3 concentration 328.1 mg/L, input temperature 100 oC and SO2 concentration 1000 ppm). This result, for SO2 removal from waste water including ammonia will important make. Key Words: Waste water, SO2, NH3, washing, removal yield
SO2 removal by waste water including NH3
Keywords: Çevre Mühendisliği