HZ. ÂDEM İLE İLGİLİ RİVAYETLERİN TESPİTİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - AGİTOĞLU, NURULLAH (Fırat Üniveristesi, 2005)
İlk insan olması açısından, her yönü ile merak konusu olmuş ve hakkında çokdetaylı malumat bulunan Hz. Âdem'i, Hz. Peygamber'in hadislerinden öğrenmek vehakkındaki rivayetleri değerlendirmek için yaptığımız ? Hz. Âdem ile İlgili RivayetlerinTespiti ve Değerlendirilmesi? adlı çalışmamız, Giriş ve üç bölümden meydanagelmektedir.Girişte, çalışmada kullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgi verilmiş, ayrıcaÂdem kelimesinin anlamı üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, Kutsal Metinlere Göre Hz. Âdem, başlığı altında konu ile ilgiliTevrat, İnciller ve Kur'an-ı Kerim'deki bilgiler incelenmiştir.İkinci bölümde, Hz. Âdem'in Tarih, Tefsir, Tasavvuf ve Edebiyat kaynaklarındanasıl geçtiği, ulaşabildiğimiz eserler çerçevesinde, İslam Literatüründe Hz. Âdembaşlığı altında ele alınmıştır.Üçüncü bölümde de, konu ile hadis rivayetleri verilip, değerlendirilmeleriyapılmıştır.Çalışma, sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.Anahtar Kelimeler: Hz. Âdem, İlk insan, Hadis, Peygamber.
Fixing and avaluation of rumours about Prophet Adam
Keywords: Din