Lepralı hastalarda ön segment değişiklikleri - Demir, Tamer; Aslan, Lokman; Kükner, Şahap; Yılmaz, Turgut; Turgut, Burak (My University, 2000)
AMAÇ: Bu çalışma lepralı hastalarda görme keskinliği, göz içi basıncı, göz yaşı fonksiyon testleri ve ön segment değişikliklerinin araştırılması amacı ile planlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Elazığ Lepra Hastanesinde takip ve tedavileri süren 31 lepramatöz lepralı hastanın 62 gözü çalışma kapsamına alındı, Olgular yaş, cins, hastalık süresi, sistemik bulgular, görme keskinliği, göz içi basıncı (GİB), Schirmer testi, floresein parçalanma zamanı (FPZ), ve ön segment bulguları yönünden değerlendirildi. BULGULAR: Lepralı hastalarda en sık görülen ön segment bulguları, korneal duyu azalması (%59.67), korneal skar (%50), kronik iridosiklit (%43.54) olarak belirlendi. Olguların %74.18'inde görme keskinliği 5/10'in altında bulunurken, %82.25'inde göz içi basıncının 10 mmHg'nin altında olduğu tespit edildi. Korneal skarın ileri yaşta, uzun süreli hastalıkta ve korneal duyu azalması olan olgularda arttığı (p<0.005, p<0.005, p<0.005), ancak göz yaşı fonksiyon testleri ile değişmediği (p>0.05) belirlendi. Lens kesafeti ile kronik iridosiklit ve göz içi basıncı arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu (p<0.01, p<0.001) tespit edildi. SONUÇ: Lepralı hastalarda ön segment değişikliklerinden görsel prognozu etkileyen en önemli etkenin kronik iridosiklit olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Görme keskinliği; Göz içi basınç; Lepra; İridosiklit; Gözyaşı; Ön göz segmenti