Postpartum depresyon belirtilerinin yaygınlığı ve eşlik eden faktörler - Pamuk, Gülay; Güçlü, Yusuf Adnan (Yusuf Haydar ERTEKİN, 2022)
Giriş: Postpartum depresyon [PPD], hamilelik dönemi veya doğumdan sonraki ilk dört hafta içinde başlayan, majör depresif bulgularla seyreden bir hastalık olup, anne ve bebek için mühim bir morbidite ve mortalite sebebidir. Risk altındaki nüfusu belirlemek için, gebelikte ve doğum sonrası dönemde depresyon taramaları yapmak, ciddi sonuçlar doğurabilen bu hastalığı önlemek açısından faydalı olabilir. Bu çalışmada, 1-18 aylık bebeği olan annelerde, PPD belirti sıklığının belirlenmesi ve PPD gelişimini etkileyen parametrelerin incelenmesi amaçlamıştır.Yöntem: Araştırmamız, 1 Kasım 2020- 28 Şubat 2021 tarihleri arasında, İzmir Buca 12 Nolu Fırat Aile Sağlığı Merkezinde (ASM) kayıtlı, 1-18 aylık bebeği olan 302 anneyi kapsayan, tanımlayıcı, kesitsel tipte bir çalışmadır. Olguların Sosyodemografik özellikleri, evlilik ilişkileri, üreme sağlığı, son doğum öyküsü ve Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EDSDÖ) ile belirlenen depresyon gelişme durumu incelenmiştir.Bulgular: Çalışmaya katılan 302 kişinin yaş ortalaması 29,49± 5,18 yıl, EDSDÖ ölçeğinden alınan puan ortalaması 6,43± 6,06 olarak bulundu. Çalışmamız sonucunda, PPD gelişme riski %14,6 oranında bulundu. Araştırmamızda kendisinde ve soy geçmişinde psikiyatrik hastalık öyküsü olmasının, eş ile iletişimin kötü olmasının, eşin düzenli bir işte çalışmıyor oluşunun, önceki doğumda psikiyatrik hastalık varlığının, gebelikte düzenli takip edilmemenin ve bebek bakımına yardım eden birinin bulunmamasının PPD riskini arttırdığı belirlendi (p<0.050).Sonuç: Özellikle kendisinde, ailesinde veya önceki doğumunda psikiyatrik hastalık öyküsü olan kadınların gebeliklerinin düzenli olarak takip edilmesi, bu süreçte aile ilişkilerinin sorgulanması, gerekliyse psikolog, psikiyatrist ya da aile danışmanına yönlendirilmesi ve bebek bakımı açısından, annelere doğum sonrası aile desteğinin önerilmesi PPD riskini azaltabilecek uygulamalar arasında yer alabilir.Anahtar Kelimeler: Postpartum dönem, prevalans, depresyon, risk faktörleri

Introduction: Postpartum depression [PPD] is a disorder that starts during pregnancy or within the first four weeks postpartum with comorbid major depressive symptoms and is an important cause of morbidity and mortality for both the mother, and the baby. Depression surveys aimed to identify the at-risk population, during pregnancy and postpartum, may prove to be useful in preventing this disorder, which may have serious consequences. The present study aimed to determine the incidence of PPD symptoms in mothers with babies aged 1-18 months and to investigate the parameters affecting the occurrence of PPD.Methods: The study was designed as a descriptive, cross-sectional study including 302 mothers with 1-18-month-old babies registered at Firat 12 Family Health Center (FHC) in Buca, Izmir, between 1 November 2020 and 28 February 2021 The study investigated the sociodemographic characteristics of the cases, marital relations, reproductive health, recent birth history, and development of depression as detected using the Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS).Results: The mean age of the 302 participants included in the study was 29.49± 5.18 years, where the mean score from the EPDS scale was 6.43± 6.06. As a result of the study, the risk of occurrence of PPD was 14.6%. In the present research, the factors associated with increased risk of PPD included a history of personal and familial psychiatric disorders, poor communication with the partner, partner’s irregular employment status, psychiatric disorders during the previous birth, lack of regular monitoring during pregnancy, and lack of a helper in baby care (p<0.050).Conclusion: In particular, the practices that may reduce the risk of PPD include regular follow-up of the pregnancies of the women with a personal or familial history of psychiatric disorders or with psychiatric problems during their previous birth, questioning their family relationships during this process, referring them to a psychologist, psychiatrist or family counselor if necessary, and offering postpartum family support to mothers in baby care.Keywords: Postpartum period, prevalence, depression, risk factors
Prevalence and accompanying factors for postpartum depression symptoms
Keywords: ?Internal Diseases; İç Hastalıkları