GEOTEKSTİL DONATILI KUM ZEMİNLERİN TAŞIMA GÜCÜNÜN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - ÇELİK, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2020)
Düşük taşıma gücüne sahip gevşek zeminleri daha emniyetli hale getirmek amacıyla, zemin içerisine çeşitli malzemeler ilave ederek zemin taşıma gücünü arttırmaya yönelik çeşitli uygulamalar tüm dünyada kullanılmaktadır. Bu yüksek lisans tezi çalışmasında 12x12 cm kare kesitli temel altındaki kum zeminin taşıma gücü, laboratuvar ortamında yapılan model deneyler ile belirlenmiştir. Farklı boyutlarda, derinliklerde ve tabaka sayılarında geotekstil kullanımının zemin taşıma gücüne etkisi araştırılmıştır. Yapılan deneyler, Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Laboratuvarı'nda bulunan 75x75x100 cm boyutlarındaki kare kesitli kum tankı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Tüm deneylerde aynı %10 rölatif sıkılıkta hazırlanan kum zemin üzerine yerleştirilen 12x12 cm boyutlarındaki kare temele yüklemeler yapılmış olup 28 adet deneyde kum zemin numunesi içindeki geotekstil sayısı, derinliği ve boyutları arttırılıp/azaltılarak deneyler sonucunda kum zeminin taşıdığı yükler, temel oturma miktarları ölçülmüştür. Elde edilen deneysel veriler ışığında söz konusu deneylere ait oturma-taşıma gücü, oturma-zaman ve taşıma gücü-zaman parametrelerine ait grafikler oluşturulmuştur. Laboratuvarda yapılan 28 adet deney sonucundaki taşıma gücü miktarları Plaxis 3D programında modellenerek, deneysel olarak elde edilen oturma miktarları ile modelleme sonucu ortaya çıkan oturma miktarları karşılaştırılmıştır. Laboratuvar deneylerinden elde edilen taşıma gücü miktarları çok değişkenli istatiksel analizler yardımıyla formülize edilmiştir. Yapılan laboratuvar model deneylerinde geotekstil donatıya ait boyut, adet ve temele yakınlık parametrelerin artmasıyla zemin taşıma gücünde artış sağlanmıştır.

Various applications are used all over the world to increase the bearing capacity of loose soils by adding materials into the soil in order to make soils safer. In this study, bearing capacity of geotextile reinforced loose soil under a square cross-sectional foundation was determined by small size model experiments in the laboratory using geotextile at different depths, size and layers. All experiments were carried out in a 75x75x100 cm square section sand tank at the Geotechnical Laboratory of Fırat University Civil Engineering Department. In all experiments, loading was made with a 12x12 cm square foundation placed on the sand soil prepared which has the same 10% relative density. Bearing capacity and foundation settlements were measured in those experiments. In the light of the experimental data the graphs of the settlement-bearing capacity, settlement-time and bearing capacity-time graphs of these experiments were obtained. The bearing capacities of 28 experiments in the laboratory were modeled in Plaxis 3D program. In addition, the experimentally settlement values were compared with numerically obtained settlement values. The values of bearing capacity that were obtained from laboratory experiments were formulated as a result of calculations by using multivariate statistical analysis. In laboratory model experiments, bearing capacity of soil increased when the geotextile reinforcement size, numbers and proximity to the foundation increase.
Experimental analysis of bearing capacity of geotextile reinforced loose soils under square foundation
Keywords: İnşaat Mühendisliği