Parafin ve SBS Modifiyeli Karışımların Tekerlek İzi ve Kırılma Dirençlerinin İncelenmesi - Kök, Baha Vural; Yılmaz, Mehmet; Akpolat, Mustafa (My University, 2014)
Günümüzde artan ağır trafik hacmi ve dingil yükleri nedeni ile daha sağlam yollar inşa etme çabası çeşitli katkımaddelerinin bitümlü kaplamalarda kullanımının yaygın şekilde araştırılmasını gerektirmiştir. Artık polimermodifikasyonu etkin bir şekilde uygulanırken, işlenebilme özelliklerini iyileştirerek daha iyi sıkışma ve ekonomisağlayacak katkılar da gündeme gelmektedir. Bu tür katkılar işlenebilme özelliğinin yanı sıra performansa dakatkı sağlayabilmektedir. Bu çalışmada değişik oranlarda stiren-butadien-stiren (SBS) ve bir ılık karışım katkısıolan Sasobit® ile modifiye edilen bağlayıcılarla hazırlanmış bitümlü sıcak karışımların tekerlek izi ve düşüksıcaklıktaki kırılma dirençleri incelenmiştir. Çalışmada katkıların hem ayrı olarak hem de aynı karışım içindeberaber kullanımlarının etkileri değerlendirilmiştir. Sonuçta bu katkıların yüksek ve düşük sıcaklıkta farklışekillerde karışım özelliklerini etkilediği, katkıların birlikte kullanımının tekerlek izi ve çatlak oluşumuna karşıdirenç bakımından çok olumlu etkileri olurken çatlak ilerleyişine karşı direnci azalttığı tespit edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Polimer Bilimi