KADIN GİRİŞİMCİLERİN İŞ HAYATINA GİRERKEN YAŞADIĞI ZORLUKLAR: KAYSERİ İLİ ÖRNEĞİ - YILDIZ, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2020)
Kadın girişimciliğinin Türkiye'deki gelişimi 1980'li yıllardan itibaren hız kazanmaya başlamıştır. Kadın girişimciler, Türkiye'de iş hayatına girebilmek için çok sayıda engelle karşılaşmaktadırlar. Bu engellerin ortaya konulması kadın girişimcileri ya da girişimci adaylarının sorunlara çözüm yolları üreterek hazırlıklı olmalarını sağlaması bakımından önem taşımaktadır. Kadın girişimcilerin iş dünyasına adım atarken kendilerini nelerin beklediğini, hangi zorluklarla nasıl baş etmeleri gerektiğini öğrendiklerinde ya da buna hazırlıklı olduklarında başarılı olma oranlarının daha da artacağı düşünülmektedir. Kayseri sahip olduğu muhafazakar yapı ile, 1980 yıllarımda Anadolu kaplanları hareketi olarak ortaya çıkan grubun öncülüğünü yapmış, tarihsel olarak ise Anadolu'da ticaretin gelişmesini sağlayan Ahilik teşkilatına ev sahipliği yaparak önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Bu araştırmada Kayseri'deki kadın girişimcilerin iş hayatında yaşadıkları zorlukların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2019 yılında, Kayseri ilinde girişimcilik faaliyeti gösteren kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, evren içerisinden rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 278 kadın girişimci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde kişisel bilgilere ilişkin altı adet soru, anketin ikinci bölümünde girişimcilik ve girişimcilik sektörüne yönelik on iki adet soru, anketin üçüncü bölümünde kadın girişimcilerin girişimci olmalarında etkili olan unsurlara ilişkin on adet soru, karşılaşılan zorluklara ilişkin dokuz adet soru, kadın girişimcilerin faaliyette bulundukları çevrenin özelliklerine ilişkin on altı adet soru yer almaktadır. Araştırma sonucunda kadın girişimcilerin büyük bir kısmını üniversite mezunu oldukları, kadın girişimcilerin yaklaşık yarısının ailelerinde girişimci bulunduğu, kadın girişimcilere girişimci olmadan önce büyük ölçüde çalışmadıkları, çalışanların ise büyük bir kısmını aynı işte ücretli bir şekilde çalıştıkları, faaliyet gösterilen sektör olarak büyük oranda hizmet sektörü olmak üzere bilgi işlem, imalat, konaklama ve yiyecek hizmeti, inşaat, madencilik ve taş ocakçılığı hizmetlerinde faaliyet gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca girişimci olma nedenleri ile ilgili olarak ifadeleri incelendiğinde aile ihtiyaçlarının karşılanması, ekonomik bağımsızlık, sosyal ilişkiler, zamanı değerlendirme nedenlerinin yüksek oranda etkili olduğu bunun yanında kendi mesleğini yapmak, iş yaşamına atılmak, idealini gerçekleştirmek ve diğer insanlara faydalı olma isteğinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın girişimcilerin işletme kurarken karşılaştıkları zorluklar ve önem dereceleri incelendiğinde sermaye temini, uygun yer seçimi, pazarda tanınmamış olmak, uygun eleman temini gibi nedenlerin yüksek ölçüde etkili olduğu, bununla birlikte deneyimsizlik, ailevi nedenler, çevre baskısı, bürokratik işlemler, cinsiyet ayrımcılığı gibi zorluklarla ise kısmen karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimci, girişimcilik, Kayseri, istihdam, iş yaşamı ve kadın

It is thought that the ratio of being success will increase when the women of action know what waits them while enterprising and when they learn how they can handle the obstacles. Bringing these obstacles to light is very important in aspect of solving the problems of women of action and the candidates of them. Women of action have been stroke lots of snags to be abla to enter business world. The development in Turkey of entrepreneuship of women got up speed in 1980s. In this search, it is aimed to uncover the difficulties that women of action live. Kayseri having a conservative construcation lead the group of Anatolian Tigers Movement in 1980s , and historicaly became the important center of trade hosting the Ahilik Organization which improved the trade in Anatolia. Women of action in Kayseri formed the circle of search in 2019. And examples of this search are formed by 278 women of action who are chosen randomly. With this aim, the scanning type from the decsriptive search methods is used in this search. In the search, a survey which is developed by researcher is applied as a data tool.In the first section of survey, there are 6 questions about private information and in the second section 12 questions about enterprising sector , in the third section 10 questions about what affects women of action to be enterpreneur, 9 questions about the difficulties of enterprising for women and also 16 questions about the environment's features of where activity is done. As a result of this search, it is concluded that most of the women of action are graduate, there are enterpreneurs in the about half of the women of action's family, mostly women of action had not been worked before enterprising and if they worked, their salary was low in the same work and their positions were mostly servicing, data processing, manufactured goods, layover, aliment, building, mining and working in stone pits. Besides, while examing the reasons of enterprising it is concluded that needs of family, economic independence, social relationship, using time effectively are influential and also to ply their own profession, to join business world, to make their wish and aims real and to be beneficialbyo other people are tye other reasons of enterprising of women and it is concluded that while axaming the difficulties that women of action cross and the decree of them, some reasons sucu as capital procurement, selecting suitable place, being famous in the marketting, procurement suitaple personnel are effective mostly. Besides this, itbis concluded that women of action cross some more difficulties such as unrestraint, domestic reasons, gender discirimination. Keywords: Women Entrepreneur, entrepreneurship, Kayseri, employment, work life and women
The difficulties that women of action live while entering the business life: Example of Elazığ province
Keywords: Ekonomi; İşletme