Sporda Kardiovasküler Sebepli Ani Ölümler, - Yücel, A. S., Çatıkkaş, F., Gümüşdağ, H. (My University, 2014)
Sporda ani ölümler daha çok kardiovasküler sistem kaynaklıdır. Dünya Sağlık Örgütü, spor ve egzersize bağlı ani ölümlerin, egzersizden sonra ki 30 saniye ile 6 saatlik süre içinde ortaya çıktığını belirtmektedir. Bir sporcuda ani kardiyak ölüm, travma olmadan, normal sağlık durumu öncesinde 6 saat içinde oluşmakta ve beklenmedik ani kalp durması olarak tanımlanmaktadır. Adli tıpa göre birkaç dakikadan bir kaç saate kadar süren bir zaman zarfında meydana gelen ve genellikle başkaları tarafından görülen ölümlere “ani ölümler” denmiştir. Ancak ani ölümün tanımı konusunda bir görüş birliği bulunmamaktadır. Ani ölüm, gençlerde çoğunlukla kalp ve damar sistemindeki doğumsal anormalliklere bağlıyken, yaşlı grupta ağırlığı koroner arter hastalığına bağlıdır. Çalışmada, sporda meydana gelen kardiyovasküler sebepli ani ölümler ve bunlara yol açan etkenlerinin incelenmesi amaçlanmış ve bu tür ölümlerin önlenmesine dair bazı öneriler sunulmuştur.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Ani Ölüm ve Spor; Ani Kardiyak Ölüm