Elazığ ilindeki obezite prevalansı - Colak, Ramis; Özçelik, Oğuz; Özkan, Yusuf; Doğan, Halil; Dogukan, Ayhan (My University, 2004)
Obezite, vücutta yağ dokusu oranının artması sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Artmış mortalite ve morbiditeye neden olmasının yanında, bireyin yaşam kalitesini etkilemesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda önemi giderek artan obezitenin ülkemizdeki prevalansıyla ilgili yapılmış çalışmalar kısıtlıdır. Bu amaçla 'Elazığ ilindeki erişkinlerdeki obezite prevalansını araştırmayı amaçladık.Çalışmaya örnekleme yöntemiyle saptanan ve yaş ortalaması 35.1 ± 13.9 yıl (ortalama ± SD) olan 537 erkek, 495 kadın toplam 1032 kişilik grupta yapıldı. Bireylerin boy, kilo, sigara, egzersiz, eğitim ve meslekleri sorgulandı. Vucüd kitle indeksleri (VKİ) hesaplandı. Elde edilen veriler VKİ'leri < 24.9 olanlar normal (grup 1), 25-29.9 arasında olanlar fazla kilolu (grub II) ve >30 olanlar obez (grub III) olarak belirlendi. Çalışmaya alınan 1032 kişinin 656'sı (% 63.5) normal kilolu, 294'ü (% 28.5) fazla kilolu, ve 82'si (%8) obez olarak saptandı. Kadınların 303 tanesi (%61.2) normal kilolu, 138 tanesi (%27.8) fazla kilolu, 54 tanesi (% 10.9) obez grupta yer alırken, erkeklerin 353 tanesi (%65.7) normal kilolu, 156 tanesi (% 29) fazla kilolu ve 28 tanesi (% 5.8) obez idi. Sonuç olarak; Elazığ ilinde obezite prevalansını % 7.9, olarak bulduk. Bu değer batı ülkeleri ve ülkemizin diğer bölgelerinden bildirilen oranlardan düşük olmasına rağmen yine de fazla kilolu gruptaki oranla birlikte değerlendirildiğinde ciddiye alınması gereken önemli bir sağlık sorunudur.
Keywords: Türkiye; Yaygınlık; Obezite; Elazığ