Azerbaycan-Ermenistan Çatışmalarına İlişkin Haber Söylemleri - Şen, A. Fulya; Taş, Hülya (My University, 2021)
Bu çalışmada Temmuz-Ekim 2020 tarihleri arasında medyada yer alan Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarının haber medyasında nasıl çerçevelendiği incelenmiş ve bu çatışmaların ardılında olan egemenlik ve milliyetçilik anlayışının nasıl yeniden üretildiği incelenmiştir. van Dijk’ın eleştirel söylem çözümlemesinin kullanıldığı bu çalışmada, Azerbaycan-Ermenistan çatışma haberleri farklı ideolojik hatları temsil eden Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin internet siteleri üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma, medya söylemlerinin siyasal aktörlerin açıklamalarına dayandığı ve milliyetçilik ideolojisini yeniden ürettiği sonucuna ulaşmıştır. Siyasal aktörler, medya söylemlerinin içeriğini belirleyen, anlamları vurgulayan, açığa çıkaran ve yeniden üreten anlatıcılar olarak ön plana çıkmıştır.
Keywords: Milliyetçilik; Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları; haber söylemi; haberin ideolojisi