FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ALGILANAN ESENLİK DURUMLARININ İNCELENMESİ - URGUN, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sağlıklı bir yaşam tarzı, çeşitli zihinsel ve fiziksel sorunlardan kurtulma ihtiyacı ve sosyal kabul duygusu, modern insanı spor yapmaya iten faktörler arasındadır. Bu bağlamda "Fırat Üniversitesi Öğrencilerinin Algılanan Esenlik Durumlarının Değişmektedir" temel hipotezi kapsamında geliştirilen çalışma, spor yapan öğrencilerin bağımsız değişkenler üzerinde etkili olup olmadığını belirlenmesi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, power analizi ile belirlenen 400 öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırmaya katılma şartları, kolayda örnekleme metoduyla seçilmiş kişilere gönüllü onam formu okutularak ve imzalanmasının ardından, 4 soruluk (cinsiyet, yaş bölüm, spor yapma durumu) kişisel bilgi formu ile "Algılanan Esenlik Ölçeği gönüllülük esasına dayalı ve isteğe bağlı olarak uygulanmıştır. Ölçekten alınacak toplamda 144 puan veya skala değeri içerisinde ortalama 4 puan ve üstü ise iyilik halinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda puanın yükselmesi iyilik halinin de artması anlamına gelmektedir. Veriler analiz edildikten sonra, frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri ile birlikte tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için alfa testi ve alt boyutlarını belirlemek için faktör analizi kullanmıştır. Bu çalışmada, cinsiyet ve yaşa göre katılımcıların esenlik seviyelerindeki farklılıkları karşılaştırmak için ikili gruplarda t-testi çoklu karşılaştırmalarda ise çok yönlü varyans analizi (Anova) yapılmıştır, gruplar arası farklılıkların belirlenmesinde ise TUKEY testi uygulanmıştır. Analizler, SPSS (sürüm 22.0) paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin diğer fakültede okuyan öğrencilere göre esenlik durumları yüksek çıkmıştır.

A healthy lifestyle, the need to get rid of various mental and physical problems and a sense of social acceptance are among the factors that push modern people to do sports. In this context, the study developed within the scope of the basic hypothesis of "Perceived Well-being of Fırat University Students Changes" aims to determine whether students doing sports have an effect on independent variables. This initial universe consists of 18500 students from 10 faculties chosen by chance at Fırat University. The sample of the research is to reach 400 students determined by power analysis. The conditions of participation in the research, after the volunteer consent form was read and signed by the people selected by the convenience sampling method, the personal information form with 4 questions (gender, age department, sports status) and the perceived well-being scale were applied on a voluntary and optional basis. A total of 144 points to be taken from the scale, or an average of 4 points or more within the scale value, indicates a high level of well-being. In this direction, higher scores mean higher well-being. After the data were analyzed, descriptive statistics were used along with frequency, percentage, mean and standard deviation values. Alpha test was used to determine the reliability of the scale and factor analysis was used to determine its sub-dimensions. In this study, in order to compare the differences in the well-being levels of the participants according to gender and age, t-test was used in paired groups and multi-directional analysis of variance (Anova) was used in multiple comparisons, and the TUKEY test was used to determine the differences between groups. For analysis, it was performed using the SPSS (version 22.0) package program. As a result, the state of well-being of the students of the faculty of sports sciences was higher than the students of other faculties.
Investigation of the perceived wellness status of Firat University students
Keywords: Sağlık Yönetimi