SERYUM ESASLI İTERBİYUM KATKILI HİDROKSİAPATİTLERİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU - ACAR, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2020)
Yb katkılı Ce esaslı hidroksiapatit (HAp) numuneleri yaş kimyasal yöntem kullanılarak üretildi. Artan Yb ilavesinin Ce esaslı HAp'lerin yapısal, termal ve in vitro biyouyumluluk özellikleri üzerine etkileri araştırıldı. Tüm numuneler için tespit edilen tek faz HAp oldu ve yeni fazların oluşumu gözlenmedi. Yb katkısının örgü parametreleri ve birim hücre hacminde değişiklikler meydana getirdiği gözlendi. Hem kristal büyüklüğü hem de kristalleşme yüzdesi değerleri artan Yb miktarıyla azaldı. Örgü gerilmesi ve örgü zorlanması değerlerinde değişimler gözlendi. Yb katkısıyla anizotropik enerji yoğunluğunda artış meydana geldi. Numunelerinin tamamının oda sıcaklığından 1000 °C'ye kadar termal olarak kararlı olduğu bulundu. Bu sıcaklık aralığında numunelerde ihmal edilebilecek düzeyde kütle kayıpları meydana geldiği görüldü. Morfolojide belirgin değişimler gözlenmedi. Tüm numuneler için (Ca+Ce+Yb)/P molar oranının stokiyometrik değere (1,67) yakın olduğu tespit edildi. Artan Yb katkısının hücre canlılığı değerlerinde bir azalma meydana getirdiği gözlendi.

Ce-based hydroxyapatite (HAp) samples doped with Yb were produced using the wet chemical method. The effects of increased Yb addition on the structural, thermal, and in vitro biocompatibility properties of Ce-based HAp were investigated. The only phase detected for all samples was HAp and no formation of new phases was observed. Yb additive was observed to produce changes in mesh parameters and unit cell volume. Both crystallite size and crystallization percent values decreased with increasing Yb amount. Changes in lattice strain and lattice stress values were observed. With the addition of Yb, anisotropic energy density increased. All of the samples were found to be thermally stable from room temperature to 1000 ° C. It was observed that negligible mass losses occurred in the samples in this temperature range. No significant changes in morphology were observed. For all samples (Ca+Ce+Yb)/P molar ratio was found to be close to the stoichiometric value (1.67). It was observed that the increased Yb additive caused a decrease in cell viability values.
Synthesis and characterization of cerium-based hydroxyapatites doped with ytterbium
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği