ISI ETKİLERİNE MARUZ DEĞİŞİK KATKI MALZEMESİ VE BOYUTLARINA SAHİP BETONLARIN ANİ VE YAVAŞ SOĞUMAYA KARŞI DAVRANIŞININ İNCELENMESİ - BİNBAY, BEDRETTİN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek sıcaklıklara maruz kalan betonarme yapıların sağlamlığı önemli oranda betonun mekanik özelliklerinin etkilenme derecesine bağlı olmaktadır. Bu durum sıcaklığın derecesine, yapının bu sıcaklığa bağlı kalma süresine ve ısınma ve soğuma hızlarına göre değişmekte ve beton iç yapısında oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler önemli dayanım kayıplarına neden olabilmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar betonu oluşturan harç ve agrega fazlarının fiziksel ve kimyasal yapılarının özellikle 300 °C den sonra ciddi değişimlere uğradığını ve bunun mekanik özelliklerde düşüşlere neden olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan son zamanlarda yapılan çalışmalar 300 °C'nin altındaki sıcaklıklara maruz kalan betonlarda kimyasal değişimler başlamamakla birlikte agrega ile çimento hamuru fazlan arasında termal uyumsuzluk nedeniyle arayüzey hasarları meydana gelebileceğini ve bunun sonucu yapışma dayanımı kaybının betonda basınç ve çekme dayanımlarında azalmalara neden olabileceğini göstermekîedir.Değişik katkı malzemesi kullanımı meydana gelecek yapışma dayanımı kaybının, basınç ve çekme dayanımlarındaki azalmaların oranlarını etkilemektedir. Bu çalışmada dört tür agrega kullanılmıştır. Katkı malzemesi olarak silis dumanı kullanılarak betonun yüksek sıcaklıklardaki mekanik özellikleri incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Katkı malzemeleri. Isıtılmış beton, Soğutulmuş beton, Beton dayanımı. VII
Examinining the behaviour of concretes subjected to thermal effects against sudden and slow cooling and containing different types of addmixtures and dimensions
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering