Immunohistochemical detection of Peste des Petits Ruminants (PPR) viral antigens in pneumonic caprine lungs in Elazig region - Çerıbası, Songül; Özkaraca, Mustafa; Ceribasi, Ali Osman; Özer, Harun (My University, 2013)
Bu çalışmada Elazığ yöresindeki pnömonili keçi akciğerlerinde immunohistokimyasal yöntemle küçük ruminant vebası (PPR) viral antijenlerinin varlığı ve yaygınlığının tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla, Elazığ’daki bir mezbahada kesilen, 889 erkek kıl keçisinin akciğerleri muayene edildi. Çalışmada makroskobik olarak 152 olguda (17.10%) pnömoni tespit edildi, pnömonilerde apikal ve kardiyak loplarda lezyon şiddeti değerlendirildiğinde 97’sinde hafif, 39’unda orta, 17’sinde şiddetli konsolidasyon bulunduğu saptandı. Pnömonili 152 akciğer mikroskobik olarak kataral-purulent (41, %26.97), intersitisyel (72, %47.37), fibrinli (34, %22.37), verminöz (2, %1.32), pulmoner adenomatoz (3, %1.97) olarak sınıflandırıldı. PPR viral antijenlere; histopatolojik olarak hafif şiddette konsolidasyona sahip kataral-purulent bronkopnömoni (n=3), orta şiddette konsolidasyona sahip intersitisyel (n=2) ve fibrinli bronkopnömoni (n=2) belirlenen, 7 olguda (%4.61) rastlandı. Viral antijenlere ilişkin immunboyama bronş ve bronşiyol epitelinde daha yoğun olmak üzere lümendeki eksudat içerisinde de tespit edildi. Sonuç olarak etkenin keçi pnömonilerinde önemli etiyolojik ajanlardan biri olabileceği kanısına varılmıştır. Ek olarak, sunulan çalışmada histopatolojik lezyonların nonspesifik olduğu PPR kaynaklı pnömoniler dikkate alındığında immunohistokimyasal yöntemin PPR enfeksiyonlarının teşhisinde ileri laboratuvar metodlarına alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Veterinerlik