PEDİYATRİK YAŞ GRUBUNDA PREOPERATİF OLARAK KARBONHİDRAT VERİLMESİNİN İNSÜLİN DİRENCİ VE METABOLİK STRES YANIT ÜZERİNE ETKİSİ - ALPAY, NİLGÜN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Preoperatif oral karbonhidrat verilmesi insülin direncini azaltarak metabolik stres yanıtı, insülin direncini (İD) azaltabilmekte ve/veya önleyebilmektedir. Çalışmamızda preoperatif oral karbonhidrat verilmesinin olası etkilerinin araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik onay ve ailelerinden izinleri alındıktan sonra ASA I-BL, 3-7 yaş grubunda, elektif adenotonsillektomi planlanan 40 olgu çalışmaya alındı. Rastgele iki gruba ayrılan olgulardan kontrol grubu (Grup K) operasyondan altı saat önce aç bırakılırken, karbonhidrat grubuna (Grup KH) operasyondan önceki gece yansı 400 mi ve anestezi indüksiyonundan 2 saat önce 200 mi olmak üzere preoperatif oral karbonhidrat solüsyonu verildi. Premedikasyon verilmeyen tüm olguların anestezi indüksiyonu ve idamesi %50 O2, %50 N2O içinde sevofluran ile sağlandı. Her iki gruptaki olguların operasyondan önceki gün, anestezi indüksiyonundan hemen önce, peroperatif 10. dk ve postoperatif 2. saatte olmak üzere dört dönemde glukoz, insülin ve kortizol seviyeleri ölçüldü ve HOMA-IR indeksleri hesaplanarak İD'nin gelişip gelişmediği araştırıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri Mann Whitney-U ve Paried-Samples T testi uygulanarak yapıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Tüm olguların kontrol ve preoperatif insülin, kortizol, glukoz ve HOMA- IR değerleri benzer ve normal sınırlarda olmasına karşın, peroperatif dönemde anlamlı derecede arttı. Bununla birlikte Grup KH'de glukoz, insülin, HOMA-IR indeksinin peroperatif dönemde Grup K'ya göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulundu (glukoz ve insülin için p<0.05, HOMA-IR indeksi için p<0.01). Postoperatif dönemde Grup K'da tüm değerlerin peroperatif değerlere göre artmayadevam ettiği gözlenirken; grup KH'da peroperatif değerlere göre anlamlı düşüşler olduğu saptandı (p<0.05). Sonuç: Preoperatif oral karbonhidrat verilmesi postoperatif insulin direncini önlememekle birlikte azaltmaktadır. Anahtar kelimeler: insülin direnci, preoperatif beslenme, karbonhidrat

Carbohydrate administration by oral route preoperatively may decrease and/or prevent insulin resistance so decrease metabolic stres response. We aimed to examine the possible effects of oral carbonhydrate administration preoperatively. Material/Metods: 40 patients with ASA I-II included in to the study, aged between 3-7 years whom planned elective adenotonsillectomy after parent local etic committee pemission. Patients are divided into 2 groups randomly; control group starved from 6 hours before the surgery, carbohydrate group administered 400ml carbohydrate at midnight before the operation and 200 ml 2 hours before the anesthesia induction. Sevoflurane was used for anesthesia induction and continuetion in 50% O2, 50% N2O at patient without premedication. The level of glucose, insulin, Cortisol determined at the day before operation, night, after anesthesia induction, 10th min. peroperative and at 2nd hour after operation. HOMA-IR indexes calculated and development of insulin resistance determined. Mann Whitney-U and paired samples T test used for statistical analysis. P< 0.05 accepted as significant. Results: Despite the control and preoperative levels of insulin, Cortisol and glucose, and the values of HOMA-IR were similar and in normal ranges, these levels and values increased significantly at peroperative period. However, the levels of glucose, insulin and HOMA-IR indexes in group KH significantly increased when compared with group K (p<0.05). At postoperative term, while all levels of group K continue to increase, the significant decreases were determined in group KH when compared with peroperative levels (p<0.05). Conclusion: Orally application of carbohydrate in preoperative term decreases the postoperative insulin resistance but not prevent. Key words: Insulin resistance, preoperative nutrition, carbohydrate
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon