Study by light and scanning electron microscopy of the fungiform Papillae on tongue of the porcupine (Hystrix cristata) - Dinç, Gürsel; Yılmaz, Sadık; Karan, Meryem; Aydın, Ali; Atalar, Omer (My University, 2010)
Bu çalışma, oklu kirpi dilindeki papilla fungiformis ve tat tomurcuklarının dağılımı, ışık ve elektron mikroskobik yapılarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Oklu kirpinin dilinin ön kısmında ince uzun bir çıkıntı bulunmaktaydı ve dilin ucu yuvarlaktı. Papilla fungiformis’ler mantar şeklindeydi ve squamöz epitel ile örtülüydü. Papilla fungiformis’ler üst orta çizgide ve dilin ucunda bulunmamaktaydı. Orta bölgede her iki yan kenar boyunca dağılmışlardı. Papillalar dilin en çok arka 1/3 ünde görülmekteydi. Oklu kirpinin dilindeki papilla fungiformis’lerin %99’u tat tomurcuğu içermekteydi. Hemen hemen her papilla 4 veya 5 tat tomurcuğu kapsamaktaydı. Bununla birlikte, bazıları bir tat tomurcuğuna sahipti ve nisbeten çok az papillada tat tomurcuğu bulunmamaktaydı
Keywords: Dil; elektron mikroskopisi; ışık mikroskopisi; kemirgenler; Hystrix; fungiform papillae; Hystrix cristata; kirpi