HAFİF BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE KÜR ŞARTLARININ ETKİSİ - SÖNMEZOĞLU, CEMAL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi HAFİF BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE KÜR ŞARTLARININ ETKİSİ Cemal SÖNMEZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 40 Bu çalışmada, hafif betonun mekanik özellikleri üzerine kür şartlarının etkisi araştırılmıştır. Kaba agrega olarak Elazığ yöresi volkanik cürufu (VC), ince agrega olarak Elazığ Palu yöresi nehir kumu kullanılmıştır. Çalışmada PÇ 42.5 (CEM I 42.5 N) çimentosu ile silis dumanı (SD) ve uçucu kül (UK) iki farklı mineral katkı kullanılmıştır. Kullanılan mineral katkılarından SD %10, UK ise %20 oranlarında çimento ile ağırlıkça yer değiştirilmiştir. Bu malzemelerle hazırlanan deney numuneleri 3, 7 ve 28 günlük su, hava ve naylon kürüne tabi tutularak basınç dayanımı, yarma dayanımı ve ultrasonik test deneylerine tabi tutulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre tüm beton serilerinin dayanım özellikleri kür süresine göre artmıştır. En yüksek dayanım özelliklerini su kürüne tabi tutulan numuneler ve bunu takiben naylon kürüne tabi tutulan numuneler gösterirken en düşük dayanım özellikleri hava kürüne tabi tutulan numunelerde gözlenmiştir. Farklı kürlere tabi tutulan numunelerde ise en yüksek dayanım özelliklerini silis dumanı katkılı beton serileri gösterirken, kontrol betonuna göre uçucu kül katkılı beton serileri daha düşük dayanım özellikleri göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Hafif beton, Mekanik özellikler, Agrega, Uçucu kül, Silis dumanı. VI
The effect of curing conditions on mechanical properties of lightweight concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği