Salınımlı Kaotik Ayçiçeği Optimizasyon Algoritması - Yıldırım, Suna; Yıldırım, Güngör; Alatas, Bilal (My University, 2021)
Uzun yıllardır metasezgisel algoritmalar güncelliğini korumakta, bu alanda farklı algoritmalar geliştirilmeye devam etmektedir. Son zamanlarda önerilen Ayçiçeği Optimizasyon Algoritması başarılı bir arama algoritması olarak öne çıkmaktadır. Bununla birlikte yeni bir algoritma olması nedeni ile geliştirilmeye açık ve kullandığı yöntem ile de esnek bir yapıdadır. Bu çalışma Ayçiçeği Optimizasyon Algoritmasını esas alan ve farklı bir keşif yöntemi kullanan Salınımlı Kaotik Ayçiçeği Optimizasyon Algoritmasını önermektedir. Önerilen algoritmada birey üretimi ve algoritma yürütümü farklı kaotik haritalar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bunun için Chebyshev, Circle, Logistic, Sine ve Tent kaotik haritaları kullanılmıştır. Performans karşılaştırmaları için kısıtlı ve kısıtsız test fonksiyonları tercih edilmiş ve mukayeseli sonuçlar sunulmuştur. Yapılan bu deneysel çalışma sonucunda, Salınımlı Kaotik Ayçiçeği Algoritmasının, klasik ayçiçeği algoritması ile rekabet edebilir sonuçlar verdiği ispatlanmıştır.
Keywords: Ayçiçeği optimizasyon algoritması; optimizasyon; kaotik