DSC İLE TERMAL İLETKENLİK ÖLÇÜMÜ VE UYGULAMALARI - KÖK, MEDİHA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada teknoloji ve endüstride büyük önemi olan polimer malzemelerden PVC,PS, PP, YYPE, AYPE'nin termal iletkenliği, ısı kapasitesi, termal difüziviteleri DSC aracılığıile bulunmuştur.Termal iletkenlik değerleri 48 ºC ile 156,6ºC sıcaklıklarında; PVC için 0,128-0,099W/mºC, PS için 0,143-0,126 W/mºC, PP için 0,191-0,491 W/mºC , YYPE için 0,490-0,434W/mºC ve AYPE için 0,113-0,060 W/mºC aralıklarında bulundu. Isı kapasitesi değerleri odasıcaklığı ile 200ºC arasında; PVC için 0,576-1,752 J/gºC, PS için 1,318-2,388 J/gºC, PP için1,149-2,232 J/gºC, YYPE için 2,124-3,135 J/gºC ve AYPE için 1,788-2,516 J/gºC aralıklarındabulundu. Termal difüzivite katsayıları; 48 ºC ile 156,6 ºC sıcaklık aralığında; PVC için1,25x10-7 m2/s ile 0,62x10-7 m2/s , PS için 1,00x10-7 m2/s ile 0,623 x10-7 m2/s, PP için 1,20x10-7m2/s ile 3,2x10-7 m2/s , YYPE için 2,46x10-7 m2/s ile 1,87x10-7 m2/s , AYPE için 0,74x10-7 m2/sile 0,39x10-7 m2/s bulundu.Sonuç olarak, DSC ile elde edilen termal iletkenlik, ısı kapasitesi, termal difüziviteverileri diğer yöntemlerle elde edilen verilerle karşılaştırılmış ve bu verilerin büyük orandauygunluğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Termal iletkenlik, Isı kapasitesi, Termal Difüzivite, DSC, PVC,PS, PP, YYPE, AYPE
The measurement of the thermal conductivity by DSC and its applications
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği