Dikkat Modülleri ile Oluşturulmuş Derin Öğrenme Modelini Kullanarak Pamuk Hastalığının Tespiti - Toğaçar, Mesut (My University, 2021)
Pamuk, dünya genelinde önemli bir endüstri sektörü olup, tarıma dayalı ülkelerde ekonomik kalkınmanın enönemli faktörlerinden biridir. Ülkemiz, pamuk tarımına elverişli ülkeler arasında yer almaktadır ve geneldeAkdeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde pamuk üretimi gerçekleştirilmektedir. Pamuk bitkisinden iç vedış etmenlerden kaynaklı birçok hastalık görülebilmektedir. Araştırmacılar, pamuk hastalığının tespitinigerçekleştirmek ve verimli bir üretim elde edebilmek için son zamanlarda yapay zekâ tabanlı çalışmalaraodaklanmışlardır. Bu çalışmada kullanılan veri kümesi; hastalıklı pamuk yaprağı, hastalıklı pamuk bitkisi,sağlam pamuk yaprağı ve sağlam pamuk bitki görüntülerinden oluşmaktadır. Önerilen yaklaşımda, veribüyütme tekniği ile dikkat modüllerinden oluşan derin öğrenme modeli birlikte kullanılmıştır. Çalışmanınanalizlerinde, Olasılıksal Dereceli Azalma (ODA) ve Uyarlanabilir Moment Tahmini (UMT) optimizasyonyöntemleri kullanılmıştır. Sınıflandırma sürecinde elde edilen en iyi genel doğruluk başarısı %96,56 olmuştur.
Keywords: Derin öğrenme; Veri büyütme; Dikkat modülleri; Pamuk hastalığı