SOL VENTRİKUL SİSTOLİK DİSFONKSİYONU OLAN HASTALARDA KARDİYAK KAŞEKSİ İLE SERUM ADİPONEKTİN DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - POLAT, VELİ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Adipoz doku tarafından üretilen kollajen benzeri bir plazma proteini olan adiponektinin, antiaterojenik ve antiinflamatuar etkileri bulunmaktadır. İnsanlarda plazma adinopektin konsantrasyonları, vucut kitle indeksi ve vücut yağıyla ters ilişkilidir. Yapılan çalışmalarda kalp yetmezlikli hastalarda dolaşımdaki adinopektin düzeylerinin arttığı, bu artışın kalp yetmezliğinin şiddeti ilişkili olduğu ve prognostik bir değere sahip olduğu bildirilmiştir.Çalışmamızın amacı; Kalp yetersizliğindeki mortalitenin önemli bir belirteci olan sol ventrikul sistolik disfonksiyonuna bağlı kardiyak kaşeksi gelişmiş hastalarda, serum adiponektin düzeylerini, sağlıklı bireylerin ve kardiyak kaşeksi gelişmemiş sol ventrikul sistolik disfonksiyonu olan hastaların serum adiponektin düzeyleri ile karşılaştırarak, serum adiponektinin kardiyak kaşeksi oluşumu ve seyri üzerindeki etkinliği saptamaktır.Çalışmaya 30 kalp yetersizliği ve kardiyak kaşeksisi olan hasta grubu (Grup I), 30 kalp yetersizliği olup kardiyak kaşeksi gelişmeyen hasta grubu (Grup II), 30 kontrol grubu (Grup III) olmak üzere toplam 90 olgu alındı. Serum adiponektin düzeyleri Grup I, Grup II ve Grup III de sırası ile 58.4 ? 15.5; 24 ? 6.7 ve 7.7 ? 3.4 ng/mL olarak tespit edildi. Kalp yetersizliği ve kaşeksisi olan hastalardaki serum adiponektin düzeyi 58.4 ±15.5 ng/mL olup diğer gruplardan daha yüksekti (p<0.05). Grup I'deki serum adiponektin düzeyi ile vucut kitle indeksi, Hs-CRP, vucut yüzey alanı, hemoglobin düzeyi, insülin direnciyle negatif, B-tipi natriüretik peptid (BNP), sol ventrikul sistolik ve diyastolik çapı ile pozitif bir korelasyon saptandı.Kalp yetersizliğindeki kaşeksi, adiponektin konsantrasyonunda artışla ilişkilidir. Bu, vücut yağındaki değişime fizyolojik yanıtın korunduğunu gösterebilir, ancak aynı zamanda Adiponektinin sahip olduğu öne sürülen anti-inflamatuar rolle de ilişkili olduğu düşünülebilir. B-tipi natriüretik peptit ile adiponektin arasındaki pozitif korelasyon, BNP'nin adiponektin salgısını artırıyor olma olasılığını da ortaya çıkarmaktadır. Artmış adiponektinin kaşeksinin nedeni mi yoksa sonucu mu olduğu kesin olarak anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Kalp yetersizliği, Kaşeksi

Adiponectin is a plasma protein and similar to collagen, that produced from adipose tisue, has atherogenic and antiiflammatory effects. Plazma adiponectin concentrations in humans is related inversely with BMI and body fats.In this studies, adiponectin levels increase in heart failured patients and this increasing related to severe of heart faliure and has a prognostic worth. The aim of our study; is determining efficiency of serum adiponectin on cardiac cachexy and progress by comporing serum adiponectin levels in patients who has cardiac cachexy, healthy individuals and patients who has not cardiac cachexy and left ventricule systolic disfonction. Total 90 patients included to study. Heart failured 30 patietns who has cardiac cachexy is group I. Heart failured 30 patietns who has not cardiac cachexy is group II and 30 individuals that named control group is group III. Serum adiponectin levels is determinated 58.4±15.5; 24±6.7 and 7.7±3.4 ng/ml relatively (Group I, Group II, Group III).Serum adiponectin levels in patients that has heart failure and cachexy is 58.4±15.5 and higher from other groups(p<0.05).Serum adiponectin levels and BMI group I correlated negatively with Hs-CRP,body surface area, hemoglobin levels and insulin resistance and correlated positively with BNP and left ventricule systolic and diastolic diameter cachexy that in heart failure correlated with increased adiponectin concentrations. This may be protection of physiologic demonstrating response to change of body fats. But also at the some time may be tought to related with claimed antiiflammatory role of adiponectin. Positive correlation betwen BNP and adiponectin secretion by BNP. İf increased adiponectin is caused by cachexy or a result more advenced studies needed for definitely understanding.Key Words: Adiponectin, Heart Failure, Cachexy
The relation betwen cardiac cachexy and serum adiponectin in patiens that has left ventricule systolic disfunction
Keywords: Kardiyoloji