DEĞİŞKEN KESİTLİ ÇERÇEVELERİN OPTİMUM BOYUTLANDIRILMASI - ŞAHİN, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 1993)
Bu çalışmada, değişken kesitli elemanlardan oluşan düşlem çerçevelerin lineer-elastik analizi üzerinde yapılan çalışmalar araştırılmış ve elde edilen bilgiler dahiiinde aynı elemanların rijitlik matrisinin nasıl kurulacağı tespit edil mistir. Değişken kesitli elemanlardan oluşan çerçevelerin lineer-elastik analizini matris deplasman yöntemi ile yapabilen bir algoritma ve bilgisayar programı hazırlanmıştır. Daha sonra optimizasyon yöntemleri tek kında genel bilgiler verilerek optimumluk kriteri yöntemi tanıtılmıştır. Bu yöntem kullanılarak, çerçevelerin optimum boyutlandı rinası m yapacak bir algoritma ve bilgisayar programı hazırlanmıştır. Optimum boyutlardırmada amaç fonksiyonu olarak çerçeve ağırlığı, sınırlayıcı olarak gerilme ve deplasmanlar göz önüne alınmıştır. Son olarak hazırlanan programlarla sayısal örnekler çözülüp optimum sonuçlar elde edilmiştir.. ANAHTAR KELİMELER: Çerçeve, Optimumluk kriteri, Değişken kesit. Optimum boyutlandırma.

SUMMARY Master litems OPTİMUM DESIGN OF FRAMES WITH VARIABLE CROSS-SECTIONS Sedat ŞAHİN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1993, Paqe:50 In this study; a vide literature survey was carried out on the studies on the linear-elatie analysis of plane 'frames with variable cross -section elements, and by using the results of literature survey how to arrange the stiffness matrix for the same elements yas' exami ried. An algori trn and computer programme yere prepared for the analysis of frames with variable cross-section elements in linear-elastic require by matrix- displace merit rnetod. More oyer, a general description on optimisation methods were given and theoptimatily criteria were detailed. An aigoritrn and computer programme vere prepared for the optimum design of frames by using this method. in the optimum design, the frame weight and, stresses ami displacements were taken as the aim function and constraints, respectively. At 'the end of the study, a series of numerical examples yere solved by using the programme and it was showed that the optimum resuls were founded. KEY V/ÖRDS: Frame, Optimality criteria, Cross -section variable. Optimum design.
Optimum design of frames with variable cross-sections
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering