186 NUMARALI ŞER`ÌYYE SİCİLİNE GÖRE HAMİD SANCAĞI`NIN SOSYAL, KÜLTÜREL VE EKONOMİK YAPISI - ÖZTÜRK, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Hamid Sancağı, tarih boyunca çok hareketli bir dönem geçirmiş ve birçok medeniyetlere kaynaklık etmiştir. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında; Üst Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik dönemlere ait olan kalıntılar çıkarılmıştır. Bölge Fenikelilerin, Lidyalılar'ın ve Persler'in hakimiyetleri altında kalmıştır. Türklerin bu bölgeye yerleşmelerinden sonra bölge tamamen Türk kültürünün ı etkisi altında kalmış ve bunun sonucu olarak Camiler, Mescitler, Kervansaraylar. Medreseler inşa edilmiştir. Osmanlı hakimiyetinden sonra bölge, Hamid Sancağı veya Hamid İli olarak isimlendirilmiştir. Osmanlı Devleti zamanında sancakta 16 kaza, 28 mahalle ve 12 köyden ibaretti. Cumhuriyet döneminde ise İsparta ismini almıştır.Anahtar Kelimeler: Hamid Sancağı. İsparta, Hamid İli, Şer'iyye Sicili, İsparta Şer'iyye Sicili.

The Hamid Sanjak had a lot of active movements and had leaderships to different civilizations. At the end of the excavations done in the area, some ruins belonging to the upper Paleolitic, Mezolitic and Neolitic periods were discovered. The area was once under the sovereignty of the phoenicia, Lidya and Persia. After Turks settled down in this area, the area was copipletely under their influence and as a result of this, mosques, mesjits, caravanserais and medressehs were constructed. After the domination of the Ottomans, the area was called as the Hamid Sanjak or the Hamid City. During the Otoman period, there were 16 towns, 28 districts and 12 villages. Later during the Republic, the town was called İsparta.Key Words: The Hamid Sanjak, The Hamid City, Registry of İsparta, Pisidia
The social, cultural and economic structure of the Hamid Sanjak according to the 186 registry
Keywords: Tarih; History