H. 1102 (M. 1690-1691) TARİHLİ HARPUT KAZASI CİZYE DEFTERİNİN TANITIMI VE TAHLİLİ - Kısa, Yavuz (Fırat University, 2016)
Osmanlı sosyo-ekonomik tarihinin önemli kaynaklarından biri olan cizye defterleri, ait oldukları dönemin sosyal ve ekonomik özelliklerini yansıtan çok önemli veriler içermektedir. Bu çalışmada, H.1102 tarihlerinde tutulan Harput Kazası Cizye Defteri’nin tanıtımı ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Defterde, Harput Kazası’nda yaşayan gayrimüslim nüfusun yaşadığı mahalleler, köyler ve mezralar ile buralarda yaşayan gayrimüslimlerin isimleri, baba adları, gelir durumları, meslekleri ve fiziksel özellikleri (boy, sakal, bıyık ve göz rengi, özürlü olup olmadığı) yer almaktadır. Bu çalışmada, Harput Kazası’nın sosyoekonomik yönünün bir kesiti sorgulanmakta ve bu konuda bazı tespitler yapılmaktadır

Jizya Book, which are one of the most important resources of Ottoman Empire’s socio-economic history, include very important data reflecting the social and economical features of the era that they belong to. In this study, Harput District’s jizya books’s presentation and analysis have been presented. In the record, the neighbourhoods, villages and fields in Harput where non-muslim population lived have been given and their names, fathers’ names, income statues, Professional and physical properties (such as length, beard-moustache, eye colour, disabled or not) have been identified. Within this study, a section of Harput District’s socio-economic traits have been questioned and some observations have been made
Presentation And Analysis of H. 1102 (M. 1690-1691) Dated Harput District Jizya Book