BASAMAKLI DOLUSAVAKLARIN MANSABINDAKİ OYULMALARIN İNCELENMESİ - BİRLİKBAŞ, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Yüksek düşülü barajların dolusavaklarının hemen mansabındaki nehir tabanı,dolusavaktan bırakılan suyun etkisi ile oyulur. Bu tür barajların projelendirilmeleri sırasındakarşılaşılan en önemli problemlerden biri, dolusavağın mansabında yer alabilecek oyulmanınyaratabileceği tehlikedir. Barajın ve yardımcı diğer yapıların güvenliği bakımından eksiksiz birprojede, dolusavak düşü kanalının hemen mansabında oluşan nehir tabanının oyulabilirliği veileride beklenen oyulma derinliğinin önceden bilinmesi gereklidir. Oyulmanın proje süresiiçinde saptanması olası sorunları ortadan kaldıracaktır.Bu çalışmada, mansap havuzundaki oyulmalar tayin edilmiş ve oyulmanın en azaindirilmesine çalışılmıştır. Bu çalışma, yedi bölümden oluşmaktadır; Birinci bölümde; önbilgilersunulmuş, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmıştır. İkinci bölümde; düşüm şüt kanallarınınsonundaki oyulmalar detaylı bir şekilde verilmiştir. Üçüncü bölümde; basamaklı dolusavaklarınhidroliği hakkında genel bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde; literatür özeti sunulmuştur.Beşinci bölümde; düşüm yataklarının sonundaki oyulmalarla ilgili örnekler verilmiştir. Altıncıbölümde; deney düzeneği ve deneylerin yapılışı anlatılmış, elde edilen sonuçlara ait grafiklerçizilerek, yorumlanmış ve tartışılmıştır. Yedinci bölümde; sonuçlar verilmiştir. Bu çalışmadayapılan deney sonuçlarına göre, basamaklı dolusavakların mansap kanalında oluşan oyulmayıazalttığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Oyulma, dolusavak, basamaklı dolusavak, düşüm havuzu
The investigation of scours at the end of stepped spillways
Keywords: İnşaat Mühendisliği