The different between methods and determining of metabolisable energy levels with enzyme and gas technigues in concentrate feeds - Seven, Pınar Tatlı; Çerçi, İbrahim Halil; Azman, Mehmet Ali (My University, 2007)
Bu çalışma bazı konsantre yem örneklerinin metabolize olabilir enerji (ME) düzeylerini belirlemek, enzim ve gaz teknikleri arasındaki farkı araştırmak amacıyla yürütüldü.Araştırma; yulaf (5), arpa (5), mısır (5), buğday (5), soya fasulyesi küspesi (5), pamuk tohumu küspesi (5), ayçiçeği tohumu küspesi (5)'nden oluşan toplam 35 konsantre yem örneği ile yapıldı. 35 örneğin hepsi Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplandı. Yemlerin ME düzeylerini belirlemek için enzim ve gaz teknikleri kullanıldı. Enzim tekniği ile yulaf, arpa, mısır, buğday, soya fasulyesi küspesi, pamuk tohumu küspesi ve ayçiçeği tohumu küspesinin ME düzeyleri sırasıyla 2083.10, 2394.68, 2399.00, 2391.68, 1882.37, 1748.50 ve 1847.24 kkal/ kg KM olarak belirlendi. Gaz tekniği ile yulaf, arpa, mısır, buğday, soya fasulyesi küspesi, pamuk tohumu küspesi ve ayçiçeği tohumu küspesinin 24 saatlik inkubasyonda ME düzeyleri sırasıyla 2880, 3060, 2940, 2450, 2250, 2090 ve 2130 kkal/kg KM olarak bulundu. Gaz tekniği ile yulaf, arpa, mısır, buğday, soya fasulyesi küspesi pamuk tohumu küspesi ve ayçiçeği tohumu küspesinin 48 saatlik inkubasyonda ME düzeyleri sırasıyla 3370, 3580, 3460, 3060, 2740, 2690 ve 2320 kkal/kg KM bulundu.Bu araştırmanın sonuçlarına göre, ruminant yemlerinin ME düzeylerini belirlemede enzim tekniğine kıyasla gaz tekniği daha kullanılabilir bulundu.
Keywords: Metabolize olabilir enerji; yulaf; mısır; soya fasulyesi; Hordeum vulgare; arpa; buğday; Zea mays; Avena sativa; Helianthus annuus; ayçiçeği; besin değeri; yemler; teknikler; pamuk tohumu; enerji değeri; Glycine (Fabaceae); konsantre yemler