TİP 2 DİYABETLİ HASTALARDA NABIZ DALGA HIZI, KARDİYOVASKÜLER HASTALIK RİSKİ VE ISSERAL ADİPOZİT INDEKS İLE TRİMETİLAMİN–N–OKSİT DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - TEKİN, METEHAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Diyabetik hastalarda ateroskleroz hızla ilerlemektedir. Tip 2 diyabetin makrovasküler komplikasyonları koroner kalp hastlalıkları ile bağlantılıdır. Arter nabzının damar duvarı boyunca hareket etme hızı olarak tanımlanan Nabız Dalga Hızındaki artmış değerlerin, aterosklerotik sürecin gizli bir göstergesi olduğu ve klasik semptom ve bulgulardan daha erken ortaya çıktığı belirtilmiştir Nabız Dalga Hızı ile ölçümlenen arteriyel sertlik, kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin bağımsız bir belirleyicisidir. Bu çalışma yeni tanı alan Tip 2 diyabet hastalarında Trimetilamin N-oksit (TMAO), OxLDL, Homosistein ve Lipopolisakkarit (LPS) düzeyleri ile Framingham, SCORE ve Nabız Dalga Hızı ve Visseral Adipozit İndeks arasındaki ilişkileri araştırmak amaçlamıştır. Çalışmamız 40-65 yaşları arasında 36 Tip 2 Diyabetli hasta ve 36 sağlıklı birey bulunan kontrol grubu ile yapılmıştır. Tüm hasta ve kontrol grubundaki bireylerin Framingham, SCORE ve Visseral Adipozit İndeks değerleri hesaplanmıştır. TMAO, OxLDL, Homosistein ve LPS düzeyleri ELİZA yöntemi ile ölçülmüştür. Tip 2 diyabetli hasta grubunda Nabız Dalga Hızı 8,46±1,7 sağlıklı bireylerin Nabız Dalga Hızı 6,94±0,6 bulunmuştur ve farkın anlamlı olduğu görülmüştür (p<0,01). Tip 2 diyabetik hastalarda Framingham ve SCORE risk değerlerinin normal bireylere göre daha yüksek olduğu ve bunun istatiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (p<0,05). Tip 2 diyabetik hastalarda TMAO, Homosistein, OxLDL ve LPS düzeyleri normal bireylere göre artmış iken bu artışın önemli olmadığı görülmüştür (p>0,05). Framingham ile SCORE pozitif ve anlamlı (r = 0,534) p<0,01) ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca TMAO ile homosistein (r = 0,602) ve OxLDL (r = 0,432) arasındaki ilişkiler orta düzeyde pozitif ve anlamlı bulunmuştur (p<0,01 - p<0,05). Yine Tip 2 diyabetli erkeklerde VAİ ile TMAO ve OxLDL düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı ilişkinin olduğu tespit edilmiştir (p<0,05, r =0,451 - r =0,433). Sonuç olarak Tip 2 diyabetiklerde Framingham ve SCORE risk değerlendirmeleri ile VAİ ve NDH ile TMAO ve OxLDL ölçümleri arasında yakın bir ilişkinin varlığı ortaya konulmuştur.

Atherosclerosis progresses rapidly in diabetic patients, and macrovascular complications of type 2 diabetes are associated with coronary heart disease. Increased values of Pulse Wave Velocity, defined as the speed of movement of the artery wall along the vessel, have been indicated as an early indicator of the atherosclerotic process, emerging earlier than classical symptoms and signs. Arterial stiffness measured by Pulse Wave Velocity is an independent determinant of cardiovascular morbidity and mortality. This study aimed to investigate the relationships between Trimethylamine N-oxide (TMAO), Oxidized Low-Density Lipoprotein (OxLDL), Homocysteine, Lipopolysaccharide (LPS) levels, Framingham, SCORE, Pulse Wave Velocity, and Visceral Adiposity Index in newly diagnosed type 2 diabetes patients. Our study included 36 type 2 diabetic patients aged 40-65 and a control group consisting of 36 healthy individuals. Framingham, SCORE, and Visceral Adiposity Index values were calculated for all patients and control group members. TMAO, OxLDL, Homocysteine, and LPS levels were measured using the ELISA method. Pulse Wave Velocity was 8.46±1.7 in the type 2 diabetic patient group and 6.94±0.6 in healthy individuals, and the difference was found to be significant (p<0.01). Framingham and SCORE risk values were found to be higher in type 2 diabetic patients compared to normal individuals, and this was statistically significant (p<0.05). TMAO, Homocysteine, OxLDL, and LPS levels were found to be increased in type 2 diabetic patients compared to normal individuals, but this increase was not significant (p>0.05). There was a positive and significant relationship between Framingham and SCORE (r = 0.534, p<0.01). Additionally, moderate positive and significant relationships were found between TMAO and homocysteine (r = 0.602) and OxLDL (r = 0.432) (p<0.01 - p<0.05). Furthermore, in type 2 diabetic males, there was a statistically significant relationship between Visceral Adiposity Index and TMAO and OxLDL levels (p<0.05, r = 0.451 - r = 0.433). In conclusion, a close relationship was demonstrated between Framingham and SCORE risk assessments and Visceral Adiposity Index and Pulse Wave Velocity with TMAO and OxLDL measurements in type 2 diabetics.
Investigation of the relationship between Pulse Wave Velocity, cardiovascular disease risk and Viscereal Adiposity Index and trimethylamin n–oxide levels in patients with Type 2 diabetes
Keywords: Biyokimya