OKSİM GRUBU TAŞIYAN SİKLOTRİFOSFAZEN VE TÜREVLERİNİN SENTEZİ - TURAN, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada hekzaklorosiklotrifosfazen (1), 2,2'-bifenol ile reaksiyona sokularak 2,2- dikloro-4,4,6,6,-bis[spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenilil)]siklotrifosfazen (2) elde edildi. Hekzaklorosiklotrifosfazen hava ve neme karsı hassas oldugu için bu reaksiyon havasız ortamda ve argon atmosferinde gerçeklestirildi. 2 Bilesigi 4-hidroksiasetofenon ile K2CO3'lı ortamda etkilestirilerek (3) bilesigi 2,2-bis(4-asetilfenoksi)-4,4,6,6-bis[spiro(2',2''-dioksi-1',1''- bifenilil)siklotrifosfazen elde edildi. Elde edilen 3 bilesigi hidroksilaminhidroklorür ile piridinde etkilestirilerek yeni bir oksim olan 2,2-Bis(4-[(1)-N-hidroksietanimidoil]fenoksi)-4,4,6,6,- bis[spiro(2',2''-dioksi-1',1''bifenilil)]siklotrifosfazen (4) sentezlendi. 4 Bilesigi, klorasetil klorür, benzoil klorür, propanoil klorür, metil iyodür, 2-brom etanol, 4-metoksibenzoil klorür, asetil klorür, benzil klorür ve 2-klorobenzoil klorür ile reaksiyona sokuldu. Elde edilen ürünlerin yapıları, elementel analiz, IR, 1H, 13C ve 31P-NMR spektroskopisi kullanılarak aydınlatıldı. 4 Bilesiginin benzoil klorür, benzil klorür, metil iyodür, asetil klorür ve 4-metoksibenzoil klorür ile olan reaksiyonları sonucunda bilesikteki 2 adet oksim protonunun yerine alkil veya açil gruplarının baglandıgı bilesikler elde edildi. Propanoil klorür, 2-brom etanol, klorasetil klorür ve 2-klorobenzoil klorür ile olan reaksiyonları sonucunda ise saf ve yapısı aydınlatılabilen ürünler elde edilemedi. ANAHTAR KELMELER: Hekzaklorosiklotrifosfazen, fosfazen, siklofosfazen, oksim, oksim-fosfazenler

In this study, hexachlorocylotriphosphazene (1) was reacted with biphenyl-2,2?-diol. From this reaction, 2,2-dichloro-4,4,6,6-bis[spiro(2?,2??-dioksi-1?,1??-biphenylyl)]cyclotriphosphazene (2) was obtained. Since hexachlorocyclotriphosphazene is sensitive to air and moisture, experimental studies were carried out at without air and moisture in argon atmosphere. 2,2-Bis(4-acetylphenoxy)- 4,4,6,6-bis[spiro(2?,2??-dioksi-1?,1??-biphenylyl)]cyclotriphosphazene (3) was synthesized from the reaction of 2 with 4-hydroxyasetophenon. 2,2-Bis(4-[(1)-N-hydroxyethanimidoyl] phenoxy)-4,4,6,6- bis[spiro(2?,2??-dioksi-1?,1??-biphenylyl)]cyclotriphosphazene (4) was synthesized from the reaction of 3 with hydroxlaminehydrochloride in pyridine. Compound 4 was reacted with, chloroacetyl chloride, benzoyl chloride, propanoyl chloride, methyl iodide, 2-bromoethanol, 4-methoxybenzoyl chloride, acetyl chloride, benzyl chloride and 2- chlorobenzoyl chloride. The structure of the compounds were defined by elemental analysis, IR, 1H, 13C and 31P-NMR spectroscopy. Disubstituted compounds were obtained from the reactions of 4 with benzoyl chloride, methyl iodide, acetyl chloride, benzyl chloride and 4-methoxybenzoyl chloride via all of the oxime protons replacement with alkyl or aryl groups. Pure and defined products could not be obtained from the reaction of 4 with propanoyl chloride, 2-bromoethanol, chloroacetyl chloride and 2- chlorobenzoyl chloride. KEYWORDS: Hexachlorocyclotriphosphazene, phosphazene, cyclophosphazene, oxime, oxime-phosphazenes.
The synthesis of oxime group bearing cyclotriphosphazenes and their deivatives
Keywords: Kimya