Evsel atıksu arıtım tesislerinde aktif çamurun çökelmesini etkileyen bazı faktörlerin incelenmesi - Hasar, Halil; İpek, Ubeyde; Şekerdağ, Nusret (My University, 1998)
Bu çalışma, evsel atıksu arıtım tesislerinde çamurun çökelme karakteristikleri üzerinde proses parametrelerinin etkisini incelemek maksadıyla yapılmıştır. Deneysel çalışmalar, laboratuar ölçekli aktif çamur ünitelerinde gerçekleştirilmiştir. Deneylerde, Elazığ Kenti Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nin ızgara ve kum tutucu ünitelerinden geçen atıksu kullanılmıştır. Deney tesisinde, F/M oranları 0,25-0,60 g BOİ5/ g MLVSS Gün aralığında değiştirilmiştir. Çamur hacim indeks (SVI) deneyleri, çamurun iyi çökelen çamur niteliklerini taşıdığını göstermiştir. Giriş suyunda 1 mg/l'nin üstündeki sülfıt konsantrasyonlarının prosesi olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Bu olumsuz etken, çamurun kabarmış ve hafif olmasıdır. Yüksek seviyedeki yağ konsantrasyonlarının SVI üzerinde etkisiz olduğu görülmüştür. Düşük seviyedeki •çözünmüş oksijen (Ç.O) konsantrasyonlarında, yüksek SVI değerlerine sahip kabarmış çamurun mevcudiyeti gözlenmiştir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Çevre Mühendisliği