Monokristal, polikristal ve ince film fotovoltaik hücrelerin karşılaştırmalı analizi: Verim, sıcaklık ve ışınım etkileri - Elcüriye, Halid; Duranay, Zeynep Bala; Güldemir, Hanifi (Nigde Omer Halisdemir University, 2026)
Bu çalışmada, monokristal, polikristal ve ince film fotovoltaik (FV) hücrelerin verim, sıcaklık ve güneş ışınımı etkileri açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, seçilen ticari modüllere ait teknik parametreler kullanılarak MATLAB ortamında sıcaklık ve güneş ışınımının hücre verimi üzerindeki etkilerine yönelik sayısal hesaplamalar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, monokristal hücrelerin sınırlı alanlarda yüksek verim sunduğunu, polikristal hücrelerin maliyet-performans açısından büyük ölçekli uygulamalar için uygun olduğunu ve ince film hücrelerin ise yüksek sıcaklık ve düşük ışınım koşullarında daha kararlı bir performans sergilediğini göstermektedir. Sonuç olarak, FV hücre seçiminde yalnızca nominal verim değerlerinin değil, iklim koşulları, çevresel etkiler ve uygulama gereksinimlerinin de birlikte değerlendirilmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Comparative analysis of monocrystalline, polycrystalline, and thin-film photovoltaic cells: Efficiency, effects of temperature and irradiance
Keywords: Fotovoltaik sistemler; monokristal hücre; polikristal hücre; ince film hücre