CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÇIKARILAN AF KANUNLARI (1923-1960) - AKAGÜNDÜZ, MEVLANA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziCUMHUR YET DÖNEM NDE ÇIKARILAN AF KANUNLARI(1923-1960)Mevlana AKAGÜNDÜZF*rat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim Dal*2006, Sayfa: XI + 90Yönetimler, kamu düzenini, huzur ve bar sa lamak için geçerli kanunlar ve usulleregöre suçlular yarg lay p, cezaland r rlar. Kamu düzeni kurulup, sükÃ»net hâkim olduktan sonratoplumsal uzla ma ad na af yasalar düzenlemek icap edebilmektedir.Osmanl imparatorlu u'nun y k lmas ndan sonra kurulan yeni Türk devleti, artlar ntabi sonucu olarak ya anan baz hâdiseler neticesinde yarg lama ve cezaland rma yolunagitmi tir. 'artlar olu tukça da çe itli vesilelerle af yasalar ç kararak toplum içinde uzlasa lamaya çal m t r. Buna en güzel örnek: Kurtulu Sava 'n n kazan lmas nda sonra,maziyi unutmak ve halk n sevgisini kazanmak ad na ç kar lan 26 Aral k 1923 tarihli 391 no'luaf yasas d r.Anahtar Kelimeler: Af, Kanun, Adalet, Tarih

SUMMARYMasters ThesisAMNESTY LAWS WHICH WERE LEGISLATED IN PERIOD OF REPUBLIC(1923-1960)Mevlana AKAGÜNDÜZUniversity of F/ratThe Institute of Social ScienceAnd Postgraduate Study in History2006, Page: XI + 90Managements judge and punish the criminals with the valid laws and rules forproviding public regularity, comfortable life and peace. After public regularity is appointedand serenity is accepted, fixing up amnesty laws, in the name of societal agreement, can berequired.New State of Turk which was built after Ottoman Empire, do judgment andpunishment because of conditions? natural results. In necessary positions, State of Turklegislate amnesty laws with some causes for reaching an understanding. Best example for thisis an amnesty law which is dated 26 December 1923 and number 391. It was lagislated toforget the past and to get affection of public.Key Words: Amnesty, Law, Justice, History
Amnesty laws which were legislated in period of republic (1923-1960)
Keywords: Hukuk; Tarih