KADIN YOKSULLUĞU ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - YUSUFOĞLU, ÖMER ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Yoksulluk, birtakım ihtiyaçların karşılanamaması anlamına gelen geniş kapsamlı ve çok yönlü bir kavramdır. Bu nedenle yoksulluğu tam olarak açıklayabilmek için mutlak/göreli yoksulluk, insani yoksulluk, kent yoksulluğu, çalışan yoksullar ve kadın yoksulluğu gibi kavramlar türetilmiştir. Bu kavramlardan biri olan kadın yoksulluğu, yoksulluğun toplumsal cinsiyet boyutuyla alakalıdır.Günümüzde pek çok kadın yeterli bir eğitime sahip değildir ve kadınların çoğu ücretsiz aile işçisi konumundadır. Çalışan kadınlar ise düşük ücretlerle ve sigortasız işlerde çalışmaktadırlar. Bu nedenlerden dolayı kadınlar mağdur olmakta ve yoksul kadınların sayısı giderek artmaktadır. Yoksullar içinde kadınların sayısının artması ve kadınların yoksulluktan daha çok etkilenmeleri nedeniyle kadın yoksulluğu olgusu daha fazla önem kazanmıştır. Kadın yoksulluğu, yoksulluğun bir kadın sorunu haline gelmesini incelerken; aile içi şiddet, erken evlilikler, boşanma, eşin evi terk etmesi, hane içi eşitsizlikler, eğitim eksikliği ve çalışma gibi kadını ilgilendiren durumları da ele almaktadır.Kadın yoksulluğu üzerine araştırma yapmak amacıyla, örneklem grubu olarak 100 yoksul kadın belirlenmiştir. Bu kadınlar üzerine Elazığ'da bir alan araştırması planlanarak anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda elde edilen veriler analiz edilmiştir. Bu çerçevede literatür taraması sonucunda oluşturulan teorik kısımla, alan araştırması sonuçları birleştirilerek bu tez hazırlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın, Kadın Yoksulluğu, Toplumsal Cinsiyet, Ayrımcılık

Poverty is a comprehensive and multi-dimensional concept which means not to be able to meet certain necessities. Therefore in order to explain poverty exactly it has been produced such concepts as absolute/relative poverty, human poverty, urban poverty, working poor and women poverty. As one of the concept among these, women poverty is relating to the gender dimension of poverty.Today many of the women do not have an adequate training and most of them are in a situation of family worker with nonwage. Working women, however, are employed in jobs with uninsured and low wages. Because of these reasons women become suffered and the number of poor women gradually increases. The fact of women poverty becomes has a greater importance due to the rising number of women among the poor and being more affected by poverty of women. While women poverty investigates the becoming of poverty a women problem, it deals also with such facts concerning to women as family violence, early marriages, divorce, desertion, inequalities in the home, working and lack of training.By the aim of making research on women poverty, 100 poor women in Elazığ was determined as the sample and a questionnaire was designed to be administrated to them. The data obtained from the survey was analyzed. This thesis was constituted by combining the conclusions drawn from the questionnaire survey and theoretical part being formed by reviewing the literature.Key Words: Poverty, Women, Women Poverty, Gender, Discrimination
A sociological research on women poverty: Elaziğ case
Keywords: Sosyoloji