BEKİR YILDIZ'IN ÖYKÜLERİNDE ŞAHIS KADROSU - DURAN, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Güneydoğu Anadolu öykücüsü olarak tanınan ve toplumcu gerçekçi kimliği ile 1970'li yıllarda adından sıkça söz ettiren Bekir Yıldız'ın öykü ve romanları üzerine, 2003-2018 yılları arasında bir çeşit eleştiri kabul edebileceğimiz, altı yüksek lisans bir doktora düzeyinde çalışma yapılmış, yapılan bu çalışmalarda Bekir Yıldız'ın hayatı ve eserlerinden hareketle öykü ve romanları farklı yönleriyle düşünce boyutuna taşınmıştır. Bu çalışmada, Bekir Yıldız'ın "Reşo Ağa, Kara Vagon, Kaçakçı Şahan, Sahipsizler, Evlilik Şirketi, Beyaz Türkü, Dünyadan Bir Atlı Geçti, Demir Bebek, Mahşerin İnsanları ve Bozkır Gelini" adlı öykü kitaplarında yer verdiği şahıslar kimlerdir ve hangi sosyo-ekonomik çevrenin ürünü/insanı olarak öyküde yer almışlardır sorularına cevap aranmaya çalışıldı. Bu amaçla ilk önce öykülerdeki şahıslar; erkekler, kadınlar ve çocuklar şeklinde üç ana başlık altında toplandı. Daha sonra her biri yaşadıkları sosyo-ekonomik çevreye göre Köy/Kasaba Çevresinde Yaşayanlar, Şehir/Kent Çevresinde Yaşayanlar ve Yurtdışı Çevresinde Yaşayanlar olarak tasnif ederek açıkladı.

Six postgraduate and one doctoral thesis, which all can be regarded as a kind of criticism, were done between 2003-2018 on the novels and stories of Bekir Yıldız, who became popular with his socialist realist identity in 1970s and is still known as a story teller of the South Eastern Anatolia. Based on the life of Bekir Yıldız and his works, in the studies his novels and stories have been carried to thought dimension with their different aspects. In this study, we tried to find answers to these two questions: "Who are the people in the story books like Resho Agha, Black Wagon, Smuggler Şahan, Ownerless Ones, The Marriage Company, The White Folk Song, A Horse Man once Lived In The World, Iron Baby, The people of the Judgment Day and The Bride of Steppe?" and "What socio-economic environment do they belong to in the stories written by Bekir Yıldız?". To realize the goal, the people in the stories were classified under three headings as follows: men, women and children. Afterwards, each of the people were sorted and explained according to the socio-economic environment they live in as follows: people living around a village, people living around a city/a town and the ones living abroad.
In the personality stories of Bekir Yıldız
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı