YEREL SEÇİMLERDE PARTİ İTTİFAKLARI, SİYASAL BİLGİ VE SEÇMEN TERCİHİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ - ALPTEKİN, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu sonrası yapılan hukuksal düzenlemelerle birlikte ittifak kavramı yeni bir anlayış tarzıyla seçmen karşısına çıkmıştır. Bu çerçevede ittifak kavramının yerel seçimlerde seçmenlerin siyasal tercihine olan etkilerini belirlemek amacıyla 31 Mart 2019 yerel seçimleri örnek olay incelemesi olarak ele alınmıştır. Çalışmada alan araştırması yöntemi esas alınarak, anket tekniğine dayalı bilimsel veri toplama araçları kullanılmıştır. Yapılan alan araştırması, 15 Mayıs-30 Haziran 2019 tarihleri arasında Eskişehir kent merkezinde gerçekleşmiştir. Anket uygulamasında seçmen vasfına sahip olan 900 kişilik bir örneklem grubuna ulaşılmıştır. Elde edilen anket verileri SPSS paket programı kullanılarak sistematik bir şekilde analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgulara göre; Eskişehir seçmeninin, genel anlamda seçim ittifaklarına karşı bakış açısının olumlu olduğu; ancak hali hazırda bulunan ittifakların dışında yeni siyasi ittifak bloklarının kurulmasına sıcak bakmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında kent seçmeninin, yerel seçimlerde oy kullanırken, parti ve ittifak grubundan ziyade daha çok belediye başkan adaylarının kim olduğunu önemseyen bir yapıda olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Seçmen, Seçmen Tercihi, Seçim İttifakları, Yerel Seçimler, Eskişehir'de Seçmen Tercihi

The concept of alliance between parties appeared in public with a new understanding after the legal regulations that have been done after the constitution referendum which was occurred in 16 April 2017. Based on this, with the aim of determining the effects of alliance on the voter preference in local elections, 31 March 2019 Local Elections has been researched as a case study. In the study, based on field research, scientific data collection tools based on questionnaire technique has been used. Field research was carried out in Eskişehir between the dates 15 May – 30 June 2019. 900 voters participated in the application of the questionnaire. The data which was obtained from the questionnaires has been analysed systematically via SPSS program. According to the findings that have been revealed, the facts that the voters in Eskişehir have generally positive point of views against alliance between parties, but that they have not leaned towards new alliances apart from the available ones have been found out. In addition, it has been revealed that the voters in Eskişehir, while voting, have paid attention to the candidates for Municipality rather than the party and alliance groups. Keywords: Voter, Voter Preference, Electoral Alliance, Local Elections, Voter Preference in Eskişehir
Party alliances, political knowledge and voter preference in local elections: Eskişehir sample
Keywords: İletişim Bilimleri; Siyasal Bilimler