DEPREM SEBEBİYLE ÜNİVERSİTE DEĞİŞİKLİĞİ YAPAN ÖĞRENCİLERİN SOSYAL VE AKADEMİK UYUM DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Albay, Ayşe; Yilmaz, Mustafa (My University, 2025)
Son yıllarda ülkemizde doğal afetler arasında oldukça sık karşılaştığımız deprem, beraberinde ciddi yıkımları getirmektedir. Deprem beraberinde sadece fiziksel yıkımlar getirmez ayrıca psikolojik açıdan da insanlarda ciddi yıkımlar oluşturabilir. Ülkemizde özellikle son dönemde yaşanan ve merkez üssü Kahramanmaraş olup 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrasında gerek depremi bizzat yaşayan insanlarda gerekse de kitle iletişim araçlarıyla ve sosyal medyayla depremin bilançolarına maruz kalan insanlarda psikolojik sonuçlar meydana gelmiştir. Deprem sonrasında yaşanan psikolojik yıkımlar kişilerin günlük hayat aktivitelerini ve uyumlarını etkileyebilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada Kahramanmaraş depremleri sebebiyle X Üniversitesine nakil olarak geçiş yapan öğrencilerin sosyal ve akademik uyum düzeylerinin deprem travması sonrasında etkilenip etkilenmediğini ölçmek amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 73 öğrenciye ulaşılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Çalışmada öğrencinin gelmiş olduğu il, öğrencinin kaldığı yer, üniversitede olduğu süre, bölüm sayısı, üniversiteden memnuniyeti, ilde yakınının olup olmaması, başka üniversiteye geçme isteğinin olup olmaması, depremde yakın kaybının yaşanıp yaşanmaması, yaşanan kayıp varsa kaybın yakınlık derecesi, psikolojik destek alımı ve psikolojik desteğin devam edip etmemesi değişkenleri açısından katılımcılarda sosyal ve akademik uyum anlamında herhangi bir farklılaşma görülmezken, bölümden memnun olmanın ve tercih ettikleri bölüm değişkenlerinde sosyal uyumun benzer olduğu ancak akademik uyumda farklılık olduğu tespit edilmiştir
Keywords: Uyum; Sosyal Uyum; Akademik Uyum; Deprem ve Uyum