İNAKTİF PARAPOXVİRÜSLERİN İMMUNOMODULATÖR ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ZENGİN, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada; İnaktif parapoxvirus ovis (iPPVO)'in Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR )'li sığırlarda serum antikor seviyeleri ve total lökosit miktarları, iPPVO uygulanan farelerde ise ELISA testi ile TNF-?, IL-1?, IL-6, IL-8 ve RT-PCR ile TNF-?, IL-1?, IFN-? seviyeleri araştırıldı. Bu amaçla çalışmada 15 adet sığır ve 10 adet fare kullanıldı. Sığırlar kontrol grubu ( n=5 ), IBR aşı grubu ( n=5 ) ve IBR aşı+iPPVO grubu ( n=5 ) olarak ayrıldı. Sığırlarda kontrol grubuna 1. ve 15. günde PBS uygulandı, 0. 15. ve 30. günde kan örnekleri alındı, IBR aşı grubuna 1. ve 15. günde kas içi IBR aşısı uygulandı, 0. 15. ve 30. günde kan örnekleri alındı, IBR aşı+iPPVO grubuna 1. ve 15. günde kasiçi IBR + iPPVO uygulandı, 0. 15. ve 30 günde kan örnekleri alındı. Farelerde kontrol grubuna 0.1 ml PBS, iPPVO grubuna ise 0.1 ml derialtı yolla iPPVO verildi ve 10 gün sonra kan ve dalakları alındı. Denemenin sonunda yapılan analizler sonucu; sığırlarda IBR+iPPVO grubunda, kontrol ve IBR grubuna göre total lökosit miktarında ve serum antikor titrelerinde anlamlı düzeyde yüksek, farelerdede iPPVO grubunda kontrol grubuna göre ELISA testlerinde TNF-?, IL-1?, IL-6, IL-8 ve RT-PCR testlerinde de IL-1?, IFN-?, TNF-? değerlerinde istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak sığırlarda ve farelerde iPPVO uygulamasının immunomodulatör etki oluşturduğu, enfeksiyonların sağaltımında ve korunmasında etkili olacağı sonucuna varılmıştır.

In this study; serum antibody levels and total leukocyte amounts of inactive parapoxvirus ovis (iPPVO ) in cattle with ınfectious bovine rhinotracheitis ( IBR ) and in mice treated with iPPVO TNF-?, IL-1?, IL-6, IL-8 by ELISA test, TNF-?, IL-1?, IFN-? levels investigated. Fort his purpose, 15 healthy cattle and 10 mice were used in the study. Cattle were divided into control group (n=5), IBR vaccine group (n=5) and IBR vaccine+iPPVO group (n=5). In cattle, PBS was applied to the control group on the 1. and 15. days, blood samples were taken at 0, 15 and 30 days.In mice, 0.1 ml of PBS was given to the control group and 0.1 ml of iPPVO to the iPPVO group, and 10 days later, their blood and spleens were taken. As a result of the analyzes made at the end of the experiment; ın the IBR+iPPVO group in cattle, the total leukocyte amount and serum antibody titers were significantly higher than in the control and IBR groups, and TNF-?, IL-1?, IL-6, IL-8 the ELISA tests, TNF-?, IL-1?, IL-6, IL-8 and RT-PCR values in mice were statistically significantly higher in the iPPVO applied group compared to the control group. As a resuult, it has been determined that iPPVO application in cattle and mice creates an immunomodulatory effect and will be effective in the treatment and protection of infections.
I?nvestigation of immunomodulatory effects of inactivated parapoxviruses
Keywords: Veteriner Hekimliği