(La0.9Gd0.1)0.85Ag0.15MnO3 Manyetik Soğutucu Malzemede Kısmi Gd Değişiminin Yapısal, Manyetik ve Manyetik Soğutma Özellikleri Üzerine Etkisi - Ayaş, Ali Osman (Fırat University, 2017)
Bu çalışmada La ile Gd yer değiştirmesinin, sol-jel yöntemi ile üretilmiş, (La0.9Gd0.1)0.85Ag0.15MnO3 manyetik soğutucu örneğinde yapısal manyetik ve manyetik soğutucu özellikler üzerine olan etkileri araştırılmıştır. X-ışınları kırınım tekniğiyle çalışılmış olan kristal yapı R3 ?c uzay gruplu rombohedral yapıdadır. Fakat GdMn2O5 yapısına ait küçük miktardaki yansımalar da belirlenmiştir. SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu)-EDS (Enerji Kırınımlı x-ışınları kırınımı Spektrumu) sonuçları örneğin kare yapılı taneciklerden oluştuğunu ve beklenen tüm elementleri içerdiğini göstermiştir. Sıcaklığa bağlı manyetizasyon ölçümlerinden, sıcaklığın arttırılması ile ferromanyetik fazdan paramanyetik faza doğru gerçekleşen bir manyetik faz geçişi (TC = 190 K) gözlemlenmiştir. İzotermal koşullardaki, uygulanan alana bağlı manyetizasyon ölçümleri faz geçişinin doğasının ikinci dereceden olduğunu göstermiştir. En yüksek Manyetik Entropi Değişim değeri (?SM) 50 kOe dış manyetik alan altında 2.5 J/kgK şeklinde hesaplanmıştır.