Fuzûlî’nin Leylâ ile Mecnûn Mesnevisindeki Aşkın Bedel-Ödül Bağlamında Değerlendirilmesi - Ulucan, Mehmet; Zeren, Erhan (My University, 2026)
Klasik Türk şiirinde birçok duygu, düşünce ve durum, bedel-ödül bağlamında değerlendirilmiştir. Gerçek hayatta yapılan her iş ve çekilen her türlü zorluk bir bedelden ibaret olduğu için beklenen bir ödül söz konusudur. Bu bedelin sadece bu dünyada veya sadece öteki dünyada beklenmesi doğru değildir. Hedefe ulaşmak için girilen/gidilen yolda karşılaşılan zorluklar ve sıkıntılar giderek artmakta ise yolun/sürecin sonunda elde edilen veya edilecek olan ödülün anlamı ve verdiği tatmin duygusu da artmaktadır. Nitekim kolayca elde edilen bir ödülün değeri az olur. Bu yüzden çekilen çileler, yaşanan zorluklar ve karşılaşılan sıkıntılar, ödenen bedeli daha iyi ifade etmektedir. Aşk yolunda ödenen her bedel ne denli ağır, zor ve büyük ise elde edilen veya edilmesi beklenen ödül de o denli önemli ve değerli olur. 16. yüzyıl şairi Fuzûlî Leylâ ile Mecnûn adlı mesnevisinde aşk, âşık ve maşuk üzerinden çeşitli değerlendirmelerde bulunmuş, aşkın bilinen ve görünen boyutunun yanında bilinmeyen ve görünmeyen boyutlarına da değinmeye çalışmıştır. Fuzûlî, Leylâ ile Mecnûn adlı mesnevisinde aşkın türlü hallerine dair telakkilerini dile getirmiştir. Fuzûlî’nin bu mesnevisindeki aşkın çeşitli hal ve şartlarının değerlendirilmesinde bir uyum, düzen ve dengenin gözetildiği görülmektedir. İnsanın kendini aşmasını sağlayan ve ayrıcalıklı bir hâl olan aşkta; bedel ve ödülün birbirini tamamladığı, birinin diğerinin yerine geçebildiğinin üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
Keywords: Edebiyat