Asteraceae Familyasından Beş Türün Karyomorfolojik Özellikleri - Kiran, Yasar (My University, 2024)
Dünya genelinde kozmopolit bir yayılışa sahip olan Asteraceae familyası geniş cins ve tür zenginliği ile önemli bitki familyaları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, Asteraceae familyasına ait dört farklı cinsten beş farklı türün (Chardinia orientalis (L.) Knutze, Cnicus benedictus L., Lactuca seriola L., Lactuca intricata Boiss., ve Sonchus oleraceus L.) kromozom sayımı ve detaylı karyotip analizleri yapılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre; Lactuca seriola ve Lactuca intricata türleri n=9, Cnicus benedictus ve Chardinia orientalis türleri n=11 somatik kromozom seti içermektedir ve diploittir. Sonchus oleraceus türü ise n=8 kromozom seti içermekte olup, tetraploid olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Asteraceae; Kromozom miktarı; Karyomorfoloji; Karyotip formülü