Gıda Sektöründe Çalışanların Salgın Hastalık Farkındalıkları: Çanakkale İli Örneği - Dalyan, Orkun; Canpolat, Erdal; Ozturk, Omer Faruk; Pişkin, Mehmet (My University, 2023)
Dinamik ve sürekli büyüyen gıda sektörü personellerinin bireysel hijyen davranışları, gıda güvenliğinin yanı sıra bulaşıcı hastalıkların (özellikle de koronavirüs hastalığı) salgın boyutuna geçmesinde önemlidir. Bu çalışmada, salgın sırasında, gıda sektörü personellerinin sağlık ve gıda güvenliği hakkında bilgi ve tutumları ayrıca bu salgının farkındalığına etki eden hijyen kriterleri incelenmiştir. Çanakkale ilinde gıda sektörü çalışanları ile 01.11.2022–01.12.2022 tarihleri arasında 42 ifadeyi içeren anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Olasılıksız örnekleme ile seçilen 124 personelin anket verileri, literatürde konuyla ilgili önceki çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Katılımcıların %31,5'i 26-35 yaş aralığındadır. Katılımcıların %48,4'ü lise düzeyinde eğitim seviyesine sahiptir. Katılımcıların %56,5’i sigara kullanmamaktadır. Katılımcıların %73,4’ü hijyen eğitimi almamış, %72,6’sının ise çocuğu yoktur. Araştırma sonuçlarına göre, medeni durum, yaş, eğitim düzeyi, hijyen eğitimi alma ve çocuğu olma değişkenlerinin salgın hastalık farkındalığı ve bireysel hijyen davranışı üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu belirlenmiştir. Sağlık ve gıda güvenliği eğitimi ile gıda sektörü personellerinin hijyen tutum ve davranışı için kendi beyanlarına dayalı uygulamalarını iyileştirmek, gıda sektörünün durumunu iyileştirebilir ve toplum sağlığı için bulaşıcı salgın hastalıkları en aza indirebilir. Bu nedenle, politika yapıcıların gıda sektörü işveren ve personelleri için sürekli gıda güvenliği ve bireysel hijyen eğitimi için çevrimiçi bir sistem tasarlamalarına acil bir ihtiyaç vardır.
Keywords: Covid-19; Çanakkale; Hijyen; Gıda Sektörü; Salgın Hastalık