BDNF (Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör)'in, yağ dokusunda diyete bağlı adipokin salgılanması ve oksidatif strese etkisinin incelenmesi. - Alver, Ahmet; Kalay, Ersan; Abidin, İsmail; Kahraman, Cemil; Canpolat, Sinan; Bodur, Akın; İnce, İmran (My University, 2017)
Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) enerji metabolizmasının merkezi kontrolünde ve normal vücut ağırlığının sürdürülmesinde rol olan bir nörotrofindir. BDNF ve reseptörü sinir sistemi dışında, yağ dokusundan da sentezlenmektedir. Ancak BDNF nin yağ dokusu üzerine etkileri ve tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu proje ile BDNF nin yağ dokusundan adipokin salgılanması ve obezite ile birlikte bu dokuda gelişen oksidatif strese etkisinin transgenik fare modelinde incelenmesi amaçlandı. Projede C57BL6 ırkı erkek wild tip (BDNF(+/+)) ve BDNF heterozigot (+/-) farelerden 3 ana grup oluşturuldu. I. Grup : kontrol grubu, standart fare yem ile 4 ay beslendi. II. Grup: yüksek sukroz içerikli diyet ile 4 ay beslendi III. Grup: yüksek yağ içerikli diyet ile 4 ay beslendi. Her grupta wild tip ve BDNF(+/-) farelerden oluşan iki çalışma grubu olacak şekilde toplam 6 grup oluşturudu. Besleme periyodunun sonunda, elde edilen serumlarda, leptin, rezistin, adiponektin, PAI-1, ve BDNF seviyeleri ölçüdü. Yağ dokusu örneklerinde MDA seviyeleri, SOD ve GPx enzim aktiviteleri ve leptin, rezistin, adiponektin, PAI-1 gen ekspresyonları ölçüldü. Serum glukoz, insülin ve leptin değerleri yüksek yağlı ve sukroz içerikli diyetle beslenen BDNF (+/-) farelerde daha yüksek iken, serum adiponektin değerleri daha düşük bulundu. Epididimal yağ dokularında leptin ve PAI-1gen ekspresyonları tüm gruplarda kontrol grubundan daha yüksekti. Subkutan yağ dokusunda yüksek yağlı diyet kullanımına bağlı SOD ve GPx aktiviteleri yüksek iken, MDA seviyeleri daha düşük bulundu. Sonuç olarak, BDNF?nin diyetle indüklenmiş obez modellerde yağ dokusunda sentezlenen adipokinleri, oksidatif stresi ve genel metabolik durumu, obezitenin etkisini daha da belirginleştirecek şekilde değiştirdiği ve bu modellerde diyabeti ciddi anlamda tetiklediği kanaatine varıldı.
01.05.2017
Keywords: Oksidatif stres; yağ dokusu; BDNF; adipokinler; diyetle indüklenmiş obezite