DEPREM ALTINDA YIKILMIŞ BİR BİNANIN STATİK İTME VE SİSMİK ANALİZLER YARDIMIYLA MALZEME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - ÇAM, EDANUR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada, 23 Ekim 2011 Van depreminde hasar görmüş ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Van-Edremit depreminde yıkılmış betonarme bir binanın statik itme analizleri yapılmıştır. Betonarme elemanların doğrusal olmayan davranışları için Fibre kiriş-kolon elemanlar kullanılmıştır. Betonarme elemanlarda, beton ve çeliğin doğrusal olmayan davranışları için sırasıyla Mander-Priestly-Park beton modeli ile Menegotto-Pinto çelik modeli seçilmiştir. Statik itme analiz sonuçlarından binanın modal kapasite eğrileri elde edilmiştir. Dört farklı zemin sınıfı için talep spektrum eğrileri ayrıca hesaplanmıştır. 23 Ekim 2011 Van depreminin spektrum ivme grafiği elde edilerek bu eğrilerin çakıştırılma işlemi yapılmıştır. Bu nümerik sonuçlar yardımıyla binanın malzeme karakteristikleri, yerel zemin sınıfı belirlenmiştir.

In this study, static push over analyses of a reinforced concrete building which damaged in October 23, 2011 Van earthquake and, collapsed in 9 November 2011 Van-Edremit earthquake, are obtained. Fibre beam-column elements are used for nonlinear behavior of reinforced concrete elements. In reinforced concrete element, Mander-Priestly-Park concrete model and Menegotto-Pinto steel model are selected for non-linear behavior of concrete and steel, respectively. The modal capacity curves of the building are obtained from the static pushover analysis results. Additionally, the demand spectrum curves of for four different ground types are calculated. Spectrum acceleration graph of October 23, 2011 Van earthquake is obtained and these curves are overlaid. The material characteristics of the building and local ground type are determined by using these numerical results.
Determination of material properties of a collapsed building under earthquake loading, by using static pushover and seismic analysis
Keywords: İnşaat Mühendisliği