Henoch-Schönlein purpuralı vakalarımızın değerlendirilmesi - Aydin, Mustafa; Demirol, Mustafa; Kurt, Abdullah; Kurt, Çıtak A. Neşe; Yılmaz, Erdal (My University, 2005)
Amaç: Henoch-Schönlein purpurası, etiyolojisi kesin olarak bilinmeyen sistemik küçük damarların lökositoklastik vaskülitidir. Henoch-Schönlein purpuralı hastalarımızın klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin incelenmesi amaçlandı.Yöntem: Ocak 2000 ile Aralık 2004 tarihleri arasında kliniğimize başvuran ve Henoch-Schönlein purpurası tanısı alan 50 hasta retrospektif olarak incelendi.Bulgular: Vakaların yaş ortalaması 7.5±3.1 yıl idi. Bunlardan 28 (% 56)'i erkek, 22 (% 44)'si kızdı. İnfeksiyon öyküsü hastaların 19 (% 38)'unda, ilaç alımı 8 (% 16)'inde vardı. Mevsimlere göre değerlendirildiklerinde 17 (% 34)'sinin sonbahar, 15 (% 30)'nin kış aylarında başvurdukları görüldü. Hastaların 31 (% 62)'inde purpura, 11 (% 22)'inde artralji, 6 (% 12)'sında GİS tutulumu ve 2 (% 4)'sinde artrit başvuru sırasındaki ilk bulgu veya yakınmaları oluşturmaktaydı. Genel olarak purpura hastaların tümünde (% 100), gastrointestinal tutulum 34 (% 68), eklem tutulumu 31 (% 62) ve renal tutulum 15 (% 30) hastada belirlendi. Skalp ödemi 2, skrotal ödem 3 hastada vardı. Akut batın tablosu 4 (% 8) vakada bulunurken, bunlardan birine cerrahi uygulanmıştı. Laboratuvar değerlerinden beyaz küre sayısı ortalama 14,224±7246/mm3, trombosit sayısı 411,080±114,769/mm3 ve eritrosit sedimentasyon hızı 22.1±17.7 mm/h idi. İmmunoglobulin A (IgA) düzeyi hastaların 11 (% 22)'inde yüksek bulundu. Bir hastada kronik böbrek yetmezliği gelişmişti. Vakaların 24 (% 48)'üne steroid tedavisi uygulanmıştı.Sonuç: Klinik özellikler ve laboratuvar verilerine dayanarakHenoch-Schönlein purpurası tanısının düşünülmesi, gereksiz tetkik ve girişimi önleyeceği gibi hastanın erken takibe alınmasına da olanak sağlayacaktır.
Keywords: Çocuk; Vaskülit; Geriyedönük çalışma; Purpura; Schoenlein-Henoch