YABANCI CİSİM ASPİRASYON MATERYALLERİNİN ZAMAN-DANSİTE BAĞINTISINA GÖRE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİDE (SANAL BRONKOSKOPİ MODELLİ) DEĞERLENDİRİLMESİ - TARTAR, TUGAY (Fırat Üniveristesi, 2013)
Yabancı cisim aspirasyonlarında (YCA) aspire edilen yabancı cismin (YC) tam olarak ne olduğu çoğu zaman bilinmemektedir. Ailelerden aspire edilen organik materyallerin türü ve aspirasyon zamanı hakkında anamnez net olarak alınamamaktadır. Kliniğimizde YCA materyalleri arasında en sık karşılaşılan organik maddelerin ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, yer fıstığı, antep fıstığı, badem, fındık, leblebi, nohut, fasulye, limon, elma ve karpuz çekirdekleri olduğunu gözlemledik. Bu çalışmada, YCA şüphesi olan pediatrik olgularda, aspire edilen materyallerin dansite farklılıklarına göre türlerinin sanal bronkoskopide (SB) tanımlanması, bronkoskopi işleminde buna göre hazırlıklı olunması ve tanıda SB? nin verimliliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 2 X 5 X 30 cm boyutlarında iki adet sünger plakanın altta kalacak olanında YCA materyallerinin boyutlarına uygun olacak şekilde yuvalar oluşturuldu. Materyaller bu yuvalara yerleştirildi. Diğer sünger yuvalara materyallerin yerleştirildiği süngerin üzerine kapatıldı. Her iki sünger ıslatıldı ve bu materyallerin nemli kalması için Benmari?ye yerleştirildi. Böylece vücut ısısında (37?C) nemli bir ortam oluşturuldu ve bu ortamda 7 gün bekletildi. Süngerlerin her gün tomografi cihazında görüntüleri alındı, materyallerin dansite ve hacim ölçümleri yapıldı. Yabancı cisim aspirasyon materyallerinin tomografik kesitlerdeki dansiteleri arasındaki farklılıklar zaman-dansite eğrisi ve hacimsel değişiklikleri zaman-hacim eğrisi ile değerlendirildi. Sonuçlar istatistiksel olarak T-testi ANOVA ile karşılaştırıldı. Sonuç olarak; aspire edilen organik materyallerin dansiteleri ve dansitelerindeki günlük değişimlerin ölçümü ile bu materyallerin türü belirlenebilir. Organik materyaller aspire edildiğinde ilk 4 gün hacimleri ortalama %30 artış göstermesine rağmen, 7. gün eski hacimlerinin altına düştü. Aspire edilen organik materyallerin ilk 3 gün ve 7. gün çıkarılmalarının ortalama 4-6. gün çıkarılmalarına göre daha kolay olabileceği öngörüldü. Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim aspirasyonları, sanal bronkoskopi, dansite

Foreign body aspiration (FBA) which is aspirated external substance is often not known properly. The type of materials and the aspiration time can not be learned from the families decisively. In our clinic, we have observed that the most observed organic materials among the FBA materials are sunflower seeds, pumpkin seeds, peanuts, pistachios, almonds, hazelnuts, roasted chickpeas, garbanzo beans, lemon, apple and watermelon seeds. In this study, with suspected pediatric patients, the aim is defining the aspirated materials in the virtual bronchoscopy (VB) according to their density differences, to be prepared to this process in the bronchoscopy and evaluating the efficency of the SB in the diagnosis. In our study, two sponges with the sizes of 2X5X30 cm used and slots have been carved out to the one at the bottom properly to the possible FBA materials. Materials has been placed in these slots. The other sponge emplaced on top of the former. Both of the sponges have been saturated and emplaced in ?Benmari? to keep them saturated. Thus a humid medium in 37oC has been established and sponges have remained in this medum for 7 days. Sponges has been scanned in a tomography and the FBA materials have been measured for density and volume changes. The differences of the densities of FBA materials on the tomography sections have been evaluated with time-density and time-volume curves. The outcomes have been compared as statistical ?T-test? with ?ANOVA?. Consequently, the types of the organic FBA materials can be defined with the measurements of the daily changes. Although the organic materials have been swelled in the first 4 days 30%, they shrinked below of their original volumes at the 7th day. Thus, it has been foreseen that the organic materials are much easier to remove in the first 3 days and 7th day compared to the 4-6 day interval. Keywords: Foreign body aspiration, virtual bronchoscopy, density
Evaluation of foreign body aspiration according to correlation of time-density in computed tomography, which has virtual bronchoscopy model
Keywords: Çocuk Cerrahisi