BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA TÜRK ORDUSUNUN İAŞE TEMİNİ - Çevik, Mehmet; Çeloğlu, Yavuz Selim (My University, 2015)
İaşe hizmetleri, tarihin her döneminde orduların adeta can damarını oluşturan ve muharip gücün harp kabiliyetini etkileyerek savaşın gidişatına tesir eden faktörlerin başında gelmiştir. Özellikle Birinci Dünya Savaşı gibi büyük iaşe buhranlarının yaşandığı bir dönemde, bu faaliyetlerin önemi daha da artmış ve harbin sonucuna tesir edecek kadar stratejik bir mesele haline gelmiştir. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda harp müddetince Osmanlı ordusunun iaşe durumunun tespit edilerek ortaya konulması cephelerdeki başarı veya başarısızlığının temel nedenlerinin layıkıyla anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Bu çalışmamızda, harbin ilk iki yılında Osmanlı ordusunun iaşe durumu ele alınarak incelenmiştir. Ayrıca ordunun 1915-1916 yıllarında ihtiyaç duyduğu iaşe maddelerinin cins ve miktarları ile söz konusu ihtiyaçların hangi yöntemlerle ve nerelerden karşılandığı gibi hususları üzerinde durulmuştur
Keywords: Tarih