Spor yaşam merkezlerine giden kadınların yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygı düzeyleri arasındaki ilişki - Önal, Beyza Nur (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, spor yaşam merkezlerine giden kadınların yeme farkındalığı ile sosyal görünüş kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, kadınların yeme davranışları ve beden algıları üzerine odaklanarak bu iki değişkenin birbirleriyle nasıl etkileşim içinde olduğunu ve demografik özelliklerin bu ilişki üzerindeki olası etkilerini ortaya koymayı hedeflemiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Evreni, 2024-2025 yılları arasında Elazığ Belediyesi Spor Yaşam Merkezlerine kayıtlı kadınlar oluşturmuş, örneklemini ise gönüllü katılım sağlayan 492 kadın meydana getirmiştir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Yeme Farkındalığı Ölçeği ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız gruplar t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, yeme farkındalığı arttıkça sosyal görünüş kaygısının azaldığı, yaş, medeni durum, eğitim ve gelir düzeyi arttıkça yeme farkındalığının yükseldiği ve sosyal görünüş kaygısının azaldığı belirlenmiştir ayrıca sağlıklı yaşam amacıyla spor yapanların farkındalık düzeyleri daha yüksek bulunurken, dış görünüş odaklı motivasyonun kaygıyı artırdığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Yeme farkındalığı, sosyal görünüş kaygısı, kadın, spor yaşam merkezi

The aim of this study was to examine the relationship between mindful eating and social appearance anxiety levels among women attending sports life centers. The study focused on women's eating behaviors and body perceptions and aimed to determine how these two variables interact with each other, as well as the possible effects of demographic characteristics on this relationship. The research was conducted using a correlational survey model. The population consisted of women registered at Elazığ Municipality Sports Life Centers during the 2024–2025 period, and the sample comprised 492 women who voluntarily participated in the study. Data were collected using a Personal Information Form, the Mindful Eating Scale, and the Social Appearance Anxiety Scale. The obtained data were analyzed using the SPSS 25 statistical package program. Descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, and Pearson correlation analyses were employed. The findings revealed that as mindful eating increased, social appearance anxiety decreased. Furthermore, increases in age, marital status, education level, and income level were associated with higher mindful eating and lower social appearance anxiety. In addition, participants who exercised for healthy living purposes had higher awareness levels, whereas appearance-oriented motivation was found to increase anxiety. Keywords: Mindful eating, social appearance anxiety, women, sports life center
The relationship between eating awareness and social appearance anxiety levels of women who decamp to sports life centers
Keywords: Spor