Türkiye İç Su Amatör Balıkçılığında ‘Amatör Balıkçı Belgesi’ - Atessahın, Tuncay; Cilbiz, Mehmet (My University, 2018)
Bu çalışmada, Türkiye iç sularında amatör balıkçılık faaliyetinde bulunankişilerin Amatör Balıkçılık Belgesi özelinde bazı sosyo-demografik özellikleriaraştırılmıştır. Veriler interaktif ve online anket kullanılarak, Mart 2017- Temmuz2017 ayları arasında gerçekleştirilmiş ve 2045 gönüllü üzerinde uygulanmıştır.Yapılan değerlendirmeler sonucunda; amatör balıkçıların %45,3’ün de AmatörBalıkçı Belgesi mevcut iken, % 54,7’sinde bulunmadığı belirlenmiştir. AmatörBalıkçı Belgesi’ne sahip olma eğiliminin genç yaş gruplarında (14-35), orta veyaşlı balıkçılara göre daha yaygın olduğu tespit edilmiştir (X2=156.802, p?0,001).Genel olarak eğitim seviyeleri arttıkça Amatör Balıkçı Belgesine sahip olmaoranlarında da bir artış gözlenmiştir (X2=24.382, p?0,001). Öğrenciler arasındaAmatör Balıkçı Belgesi sahip olma oranı % 76,19 iken, bu oran emekliler arasında% 30,90’dır (X2 = 80.107, p?0,001). Ankete katılan şahısların %71,9’u herhangibir kurum tarafından hiç denetlenmediğini beyan etmiştir. Denetlenenler isedenetimlerin ağırlıklı olarak Jandarma (%73,56) ve daha sonrasında da GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığı (%19,23) yetkilileri tarafındangerçekleştirildiğini bildirilmiştir. Sonuç olarak, sürdürülebilir bir balıkçılıkyönetimi tesis edilebilmesi için ticari balıkçılıkta olduğu gibi amatör balıkçılıktada ruhsatlandırmanın zorunlu olması ve avlanan balık miktarlarının düzenli olarakkayıt altına alınması gerekmektedir. Balıkçılık konusunda temel bir eğitimalmayan hiç kimseye Amatör Balıkçı Belgesi verilmemelidir
Keywords: Balıkçılık