YEREL TELEVİZYONLARIN ANA HABER BÜLTENLERİNDE İÇERİK: ELAZIĞ VE MALATYA İLLERİ ÖRNEĞİ - TOLAN, MERYEM (Fırat Üniveristesi, 2014)
Yerel medya, yaygın medya ile işlevleri açısından ortak özellikler taşımaktadır. Ancak yerel medya, ulusal medyadan farklı olarak yerellik anlamında önemli sorumluluklar taşımaktadır. Çünkü ülke ve uluslararası gündemde gelişen olaylarla ilgili haberlere yaygın medyanın yayınları içerisinde zaten yer verilmektedir. Herkesi ilgilendiren konuları haber yapan yaygın medyanın sadece bir yöreye yoğunlaşması imkânsızdır. Bu nedenle yerel medya yerellik açısından oldukça önemlidir. Yerel medyaya önemli görevler düşmektedir. Bu bakımdan yerel medyanın yayın akışı içerisinde yer alan ana haber bültenlerinde yereli ilgilendiren konulara yer verilerek halk bilgilendirilmektedir. Ana haber bültenlerinde, bölgeyi ve kenti ilgilendiren haberler yer almaktadır. Kentin çeşitli sorunları, vatandaşın beklentileri ve şikayetleri, kültürel etkinlikler, yerel yönetimler ve trafik kazaları gibi şehri ilgilendiren haberlere yer verilmektedir. Bu çalışmada Elazığ ve Malatya'da yayın yapan yerel televizyonlar haber verme işlevi bakımından incelenmiştir. Bu kapsamda yerel televizyonların haber içerikleri, haber kaynakları, haber konuları, konulardaki sınırları ve özellikle yerel olanı ne ölçüde ele alarak yansıttıkları incelenmiştir. Çalışmada Elazığ ve Malatya illerindeki yerel televizyonların haber verme ve bilgilendirme gibi görevlerini çoğunlukla yerine getirdiği ancak eleştiri ve uyarı noktasında eksik kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Yerel medya, ana haber bültenleri, yerellik, yaygın medya, yerel televizyonlar.

Local media carries common characteristics in terms of functions with mainstream media. However local media, carries important responsibilities in sense of locality unlike the national media. Because, news about events in the country and on the international agenda are already included in publications of mainstream media. It is imposible to focus on only one region for news media which focus on common issues that concern everyone. Therefore locality is quite important for local media. Also local media has an important role. In this context, people are informed by local issues included in main news bulletins broadcasted by local media. In main news bulletins, news that concerns region and province were included. Also, news that concern province such as various problems of city, expectations and complaints of citizens, cultural activities, local authorities and traffic accidents were given in news. In this study, local televisions located in Elazığ and Malatya provinces were examined in terms of function of news broadcasting. In this context, news content, news sources, news topics, border of issues of local televisions and especially extent of local ones in reflected news were examined. In this study, it was concluded that local televisions often fulfill their duty for provide news and information, but lacking at the point of criticisms and warnings. Keywords: Local media, main news bulletins, locality, mainstream media, local televisions.
Contents in main news of local televisions: Example of Elazığ and Malatya provicences
Keywords: İletişim Bilimleri; Radyo-Televizyon