İskemik inmede ve geçici iskemik atakta karotis Doppler ultrasonografi bulguları - Bulut, Serpil; Berilgen, M. Said; Yoldaş, Tahir; Akfırat, Murat; Müngen, Bülent (My University, 2000)
Bu çalışmada karotis arter Doppler ultrasonografi (DUS) ve Bilgisayarlı Beyin Tomografisi (BBT) inceleme yöntemlerinden yararlanarak, iskemik inme ve geçici iskemik atak (GİA) geçiren hastalarda, karotis arterlerdeki hangi özellikleri taşıyan aterosklerotik plakların risk oluşturduğunu ve karotis arter çapındaki daralma derecesinin önemini saptamayı amaçladık. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Nöroloji Kliniği'ne iskemik inme veya GİA tanısı ile yatırılan 78 hasta alındı. Hastaların karotis DUS bulguları; plak yapısı, plak yüzey özellikleri ve darlık derecesine göre; BBT bulguları da normal, laküner infarkt, bölgesel infarkt ve watershed infarkt olarak sınıflandırıldı, iskemik inme grubunda karotis DUS' ta heterojen yapıda plak saptanan grupta, düzensiz yüzey özelliği gösteren plak saptanan grupta ve %50'den fazla darlığı bulunan grupta bölgesel infarkt görülme sıklığı anlamlı düzeyde fazla bulundu (Her üç grupta da P<0.05). GİA grubunda, karotis DUS' ta heterojen yapıda plak saptanan grupta, düzensiz yüzey özelliği gösteren plak saptanan grupta ve %50'den fazla darlığı olan grupta laküner infarktın, bölgesel ve watershed infarkta göre daha fazla olduğu gözlendi (sırasıyla P<0.01, P<0.01, P<0.05). Bu bulgulara göre, heterojen ve düzensiz yüzey özelliği gösteren plakların, arterio-arteriel embolik inme için yüksek risk faktörü oluşturdukları, internal karotis arterdeki %50'den fazla darlığın hemodinamik bozukluğa yol açarak iskemik inme riskini artırdığı ve karotis DUS' nin karotisteki aterosklerotik lezyonların erken dönem tanı ve tedavisinde güvenilir ve noninvazif bir yöntem olduğu sonucuna vardık.
Keywords: Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Serebrovasküler olay; Ultrasonografi; doppler; Dupleks ultrasonografi; İskemik inme; Karotis arterleri; İskemik atak; geçici; Ateroskleroz